Hoppa till innehållet

Sveriges utrikesdeklaration 2008

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

13 februari 2008SVERIGE: Utrikesminister Carl Bildt presenterade idag regeringens utrikesdeklaration. Utrikesdeklarationen presenteras i februari varje år och visar hur regeringen avser att hantera olika situationer i omvärlden.

Sammanfattningsvis skall Sverige driva på utvecklingen av den Europeiska unionen som global aktör när det gäller freds- och säkerhetspolitiken och därmed även stärka det transatlantiska samarbetet. Sverige skall arbeta för en starkare europeisk roll i det globala fredsarbetet, inte minst i Mellersta Östern.

Sverige skall stärka arbetet för demokrati och mänskliga rättigheterna i alla länder. Fattigdomsbekämpningen skall inkludera stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och ett livskraftigt samhälle. Sverige ska förstärka och förbättra arbetet inom Förenta Nationernas möjligheter till freds- och statsbyggande insatser i olika delar av världen.

Sverige skall arbeta för en god globalisering genom ökad frihandel och konkurrens. Sverige skall vidareutveckla de ekonomiska relationerna med de växande asiatiska ekonomierna. Samt arbeta för att riva Europeiska unionens återstående hinder för en helt genomförd inre marknad. Att inte förglömma är den viktiga vidareutvecklingen av samarbetet i Norden och Östersjöregionen. Sverige skall förblir starkt engagerad i utvecklingen på västra Balkan och stödja hela områdets europeiska integration.

I det internationella miljöarbetet skall Sverige arbeta för att stärka den Europeiska unionens politik inför förhandlingarna om en global klimatpolitik efter 2012.

Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]


Publiceringar 13 februari2008kvartal 1vecka 7