Sydafrika påskyndar uppköp av jordbruksmark

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fler nyheter från Afrika:

25 januari 2012: Tiotusentals egyptier samlades på Tahrirtorget
1 november 2011: Japan sätter in soldater i Sydsudan
21 oktober 2011: Tunisien till val
20 oktober 2011: Gaddafi är död
17 oktober 2011: Fyra svenskar döda i flygkrasch
1 maj 2011: En av Khaddafis söner död efter Natoattack
30 mars 2011: Gripen till Libyen
19 mars 2011: Franska flygvapnet angriper Gaddafi
10 mars 2011: Långdragna protester i Libyen
22 februari 2011: Omfattande protester i Libyen

Sydafrika

8 februari 2006

Sydafrika – Sydafrika kommer att snabba upp taken på uppköp av mark från vita bönder genom att överge principen om frivillighet i de fall där förhandlingarna förhalas, uppger BBC.

Den ansvarige politkern, Tozi Gwanya, uppgav till AFP att i omkring 7 000 fall har landägarna begärt alldeles för höga priser vilket gjort att förhandlingarna pågått i flera år. Problemet är som störst i provinserna Limpopo, Mpumalanga, North West och KwaZulu Natal.

Den sydafrikanska regeringen köper mark av vita bönder för att återlämna den till dem som förlorat sin mark under apratheidtiden. Tidigare har regeringen köpt marken till rådande marknadspriser men har anklagats för att vara för långsam.

Regering förnekar att man försöker upprepa utvecklingen i Zimbabwe där regeringen konfiskerat mark helt utan ersättning. Förra året använde regeringen möjligheten till tvångsinlösen för första gången. Den vita bonden har drivit fallet vidare.


Wikinews-logo-sv-telegram.svgDenna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]