Syrien bad nordiska länder om ursäkt för ambassadattackerna

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

Relaterade artiklar:


17 februari 2008: Våldsvåg i Danmark
13 februari 2008: Muhammedbilderna publiceras åter efter avslöjandet om mordplaner på tecknare
13 februari 2008: Sydsvenskan publicerar muhammedbilderna
2 mars 2006: Bojkott kostar Arla en halv miljard
26 februari 2006: Anti-danska protester bricka i pakistansk inrikespolitik


Bakgrunder på Wikipedia:

Syrien
Syrien

5 februari 2006

Damaskus – Syriens utrikesminister har offentligt bett Sverige, Danmark och Norge om ursäkt för att man inte lyckats förhindra attackerna mot ländernas ambassader i Damaskus. Ursäkten kom sedan alla tre länderna framfört protester mot att Syrien inte uppfyllt sin skyldighet att garantera ambassadernas säkerhet.

I Gaza attackerades EU:s kontor av demonstranter och i Jordanien arresterades den redaktör som tidigare fått sparken sedan han låtit publicera bilderna i sin tabloidtidning. Iran hotade att avbryta alla handelsförbindelser med länder som publicerat bilderna.

I Danmark demonstrerade vänster- och högeraktivister både för och mot den muslimska världens reaktioner på publiceringen.

Freivalds "bestört" och "överraskad"[redigera]

Sveriges utrikesminister Laila Freivalds säger till DN att hon är "bestört" över händelsen och förvånad över att de muslimska protesterna skulle urarta på det vis som skett. Hon förväntar sig att Syrien fortsättningsvis ska garantera alla utlänningars säkerhet. Hon sa också att hon trodde att attackerna främst varit avsedda att drabba Danmark och Norge

Utrikesministerns pressekreterare, Anders J Ericson uppger till DN att den syriske utrikesministern Faruq al-Shara djupt beklagade det inträffade. Utrikesministern sa också att en kommitté ska utreda attackerna och han gav garantier för alla svenskars säkerhet i Syrien. Liknande ursäkter framfördes även på telefon till Danmark och Norge.

Vita huset: "Oacceptabelt"[redigera]

En talesman för Vita huset sa att USA i starkaste ordalag fördömmer attackerna mot Danmarks och Norges ambassader som även drabbade Chiles och Sveriges ambassader. Han tillade också att varningstecken fanns på att attacker planerades och att Syriens misslyckande att garantera säkerheten var oacceptabel.

DN / Michael Winiarski: Syrien "maktlös polisstat"[redigera]

I sin analys av ambassadattackerna beskriver DN:s Michael Winiarski Syrien som en politiskt isolerad polisstat under starkt internationellt tryck på grund av sin påstådda inblandning i mordet på Libanons förre premiärminister Rafik Hariri.

Winiarski beskriver vidare Syrien som "en etnisk och religiös mosaik" som mycket väl skulle kunna ses som "en större variant av söndriga Libanon". Han påpekar att flera revolter mot den styrande alawitiska minoriteten slagits ned med våld med tiotusentals döda som följd och att det liberala experiment som Bashar Assad försökt sig på 2000 avbröts när konturerna av en situation liknande den i Irak började visa sig.

"Danskarna har en överlägsen attityd"[redigera]

Danmarks muslimske ledare, Ahmad Abu Laban, sa att det i Danmark finns en lärar-elev-relation mellan, å ena sidan, danskarna och deras politiker och media och, å andra sidan landets muslimska minoritet. Han sa att danskarna bemöter muslimer med attityden: "Sitt ned och håll tyst, lyssna på läraren och uppför dig", enligt The Scotsman.

Självcensur hos kanadensiska tidningar[redigera]

I Kanada har nästa alla tidningar valt att inte publicera de kontroversiella serierna samtidigt som man försvarar sin europeiska kollegors rätt.

Endast den franskspråkiga tidningen Le Devoir valde att illustrera sin artikel med en av de tolv bilderna. I sina olika ledare skriver de kanadensiska tidningarna att de varken vill "spela med i provokationsspelet" eller vill ägna sig åt "självscensur".

Andra ledare skrev att "friheten att väcka anstöt måste utövas med förstånd" och underströk den danska dubbelmoralen att å ena sidan svärta ned muslimer och å andra sidan inte publicera "antisemitisk graffiti eller nidbilder på påven".

Nyzeeländska tidningar publicerade[redigera]

Två nyzeeländska tidningar valde att publicera bilderna vilket orsakade protester från landets minister i etniska frågor och Nya Zeelands muslimske ledare. Båda fruktade att publiceringen skulle få konsekvenser för nyzeeländska trupper i Afghanistan och landets export till Mellanöstern.

Demonstrationer i Afghanistan[redigera]

I östra Afghanistan demonstrerade omkring tusen personer mot publiceringen av serierna. De krävde bland annat att de ansvariga skulle ställas inför rätta och att alla tidningar som publicerat bilderna skulle förbjudas, enligt Reuters

Danska demonstrationer för och mot muslimer[redigera]

I Hillerød 30 kilometer norr om Köpenhamn demonstrerade aktivister på den extrema vänster- och högerkanten både för och mot reaktionerna i den muslimska världen.

Vänsteraktivister anklagade den danska regeringen för att publiceringen eskalerat till de proportioner affären har idag. Högerextremisterna protesterade mot vad man kallade "den danska eliten eftergivenhet mot muslimska attacker mot vårt land och den danska flaggan".

Polisen grep ett hundratal vänsteraktivister sedan de börjat kasta sten mot polisen, enligt uppgifter i Aljazeera.

Referenser[redigera]