Telia backar om fast telefoni över mobilnätet

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök

29 oktober 2011

En svensk telestation.


Flag of Sweden.svg SVERIGE: Telia backar om det pågående teknikskiftet i glesbygd och stoppar avvecklingen av det fasta telenätet, detta efter omfattande kritik från kunder.

Sveriges telenät består till stor del av kopparkabel. Den största mängden finns i det så kallade accessnätet, det vill säga de förbindelser som går från den lokala telestationen till den enskilda kunden. I och med den ökade utbyggnaden av IP-baserade tjänster och mobiltelefoni går allt fler kunder över från fast analog telefoni via det fasta telenätet till andra lösningar. Detta har gjort att många telestationer fått allt fler kunder och därigenom blivit allt dyrare att underhålla. Telia, som genom sitt nätbolag Skanova äger accessnätet, har därför under en tid arbetat med att montera ner det fasta nätet och ersätta det med mobila lösningar för telefoni och bredband. Hos kunden monteras det en låda som ansluts till elnätet och om så behövs, till en yttre antenn på huset. Antennen riktas mot Telias närmaste basstation för mobiltelefoni och till lådan ansluts därefter en fast eller en trådlös telefon. Kunden ringer alltså som vanligt, men samtalen kopplas över mobilnätet istället.

Efter rapporter om att den nya lösningen fungerar dåligt avbryter nu Telia nedmonteringen av det fasta nätet till de tekniska problemen lösts. Detta uppger Björn Berg, Telias informationsansvarige för teknikskiftet, för DN.

Vi vill inte läsa i DN att någon skadats eller avlidit för att vi har tagit bort det fasta nätet.

Alla kunder kommer nu att erbjudas ett kostnadsfritt besök av en tekniker för att byta de batterier som skall se till att telefonin fungerar även om strömmen går. 3.000 kunder i Jönköpings län, Östergötland, Kronoberg, Gävleborg och Norrland står i kö för den nya lösningen och dessa får nu alltså vänta tills problemen avhjälpts.

Fler nyheter

10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle
23 februari 2012: En tronföljare är född

Referenser[redigera]

Läs mer[redigera]

  • Svenskspråkiga Wikipedia har mer information om Accessnät
  • Svenskspråkiga Wikipedia har mer information om Telestation

Publiceringar 29 oktoberoktober 2011kvartal 3vecka 43