Stockholm: Om inte någonting görs snart så hotar Sveriges järnvägsnät att falla samman. Spår, växlar och kontaktledningar är ofta över 50 år gamla.
- Det är värre än vi trodde, säger Lena Erixson som är ställföreträdande generaldirektör vid Trafikverket.
Enligt regeringens nuvarande förslag ska Trafikverket få 156 miljarder kronor under perioden 2010-2021 men enligt Erixson är detta inte nog:
- Vi måste få pengar så vi kan byta ut gamla komponenter innan de faller samman och trafiken stoppas helt,säger hon.
Erixon kräver totalt 38 miljarder till som ska används till att först och främst byta ut spårväxlarna och kontaktledningarna på Västra Stambanan där kontaktledningen fortfarande, med få undantag, är densamma som när sträckan elektrifierades på 1920- talet.
Det eftersatta underhållet i kombination med ökad trängsel på järnvägarna har lätt till att vart femte persontåg varit försenat det senaste året.
- Situationen kommer att försämras om vi inte för mer pengar för underhåll och investeringar, säger Erixson.
Bland de andra projekt som Erixson tycker är nödvändiga finner man bland annat byggandet av ett förbigångsspår vid Herrljunga, en ny bro över Göta älv och byggandet av dubbelspår på ett 20-tal platser i landet. Bakgrunden till detta är den av regeringen tillsatta utredning somskickades ut för remiss 1 juli.
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) väljer att i en skriftlig kommentar kommentera det så här:
- Vi vill att alla tåg ska gå i tid. Nu ska vi ta ställning till utredningen och se hur vi går vidare.
Ordföranden i trafikutskottet, Anders Ygeman (S), tycker att rapporten stärcker partiets åsikt om att anslaget bör öka:
- I vintras gick regeringen ut och sade att man skulle ha med sig termos och filt om man skulle åka tåg på vintern. Vi har rätt att ställa högre krav än så i Sverige.