Tusende avrättningen genomförd i USA

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Lägeskarta för North Carolina
Världens stater och dödsstraffet. Karta från Wikipedia.

2 december 2005

USA – Den tusende personen som avrättas i USA sedan dödstraffet återinfördes 1976 blev Kenneth Lee Boyd i North Carolina. Han dömdes för mordet på sin tidigare hustru och hennes far 1988, och har suttit fängslad sedan dess.

Enligt TT var Boyd en "vit fyrabarnsfar och Vietnamveteran". Utanför fängelset demonstrerade omkring 200 personer varav 16 greps av polis.

Svenska Amnesty beklagade att Boyd inte benådades och uppger att han klassats som "lätt utvecklingsstörd, med ett IQ på 77". Organisationen har genomfört manifestationer på flera platser. I Stockholm tände man tusen gravljus på torsdagskvällen och ordföranden Carl Söderbergh sa i sitt tal att han hoppats att det tusende ljuset aldrig skulle behövas tändas och lade till: "Dessa gravljus är 1 000 ljus för många. Dödsstraffet är inte lösningen på problemen med kriminalitet, det har ingen bevisad avskräckande effekt och leder inte till ett humanare samhälle."

I South Carolina kommer nästa person i USA avrättas redan nu i natt.

2004 genomfördes omkring 3 800 dödsdomar i världen, varav Kina stod för 3 400 och USA för 59. 122 länder har avskaffat dödsstraffet. I USA tillämpar 38 delstater dödstraff. I Sverige genomfördes den sista avrättningen 1910 på Långholmen i Stockholm.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Tidigare nyheter[redigera]

Referenser[redigera]