Två Unga Forskare går vidare till final i världens största vetenskapstävling

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

8 april 2011

Robert Piehl-Fridqvist, Daniel Nordqvist, Sanne Johansson, Michal Dzoga, Carl-Daniel Norenberg. Intels representanter med vinnarna av Intel International Science and Engineering Fair

Sanne Johansson och Daniel Nordqvist vann genom ett projekt som studerade fotosyntesens biokemi, och de får åka till USA för att delta i finalen av världens största tävling för unga forskare.

De lyckliga vinnarna tog emot priset ur handen av statsminister Fredrik Reinfeldt, och prisceremonin hölls på Kungliga Vetenskapsakademien.

Sanne och Daniel kommer i maj att representera Sverige på Intel ISEF i Los Angeles, USA, där de kommer att visa upp sitt projekt för forskare på högsta nivå och tävla mot andra framstående unga forskare från hela världen om priser till ett värde av närmare 30 miljoner kronor.

Finalen i USA, Intel International Science and Engineering Fair, är världens största forskningsevenemang för de som ännu inte börjat på universitet. Mer än 1500 studenter från 52 nationer flygs in, för att tävla om stipendier, universitetsutbildningar, vetenskapliga utflykter, och tre stora universitetsstipendier på ca 350.000 kr.

Tävlingen hålls på olika orter i USA, även om den en gång hållits i Kanada. I år hålls den i Los Angeles. Deltagarna har tagit sig igenom regionala deltävlingar, där 338 ungdomar deltagit. Förbundet Unga Forskare har organiserat deltävlingarna i Sverige.

Fredrik Reinfeldt markerade med sin närvaro att regeringen försöker utveckla forskningen och öka intresset för naturvetenskapliga studier.

- Utbildning och forskning lösgör mänsklig kraft att förändra och det är bland annat Utställning Unga Forskare symbol för, sade statsministern i sitt anförande vid prisceremonin.

Intel, som har omkring 45 000 forskare och utvecklingsingenjörer anställda, satsar årligen miljonbelopp för att stödja och uppmuntra ungdomar att satsa på naturvetenskapliga studier och forskning, bland annat genom att vara huvudsponsor för både årets tävling Utställningen Unga Forskare och Intel ISEF.

- Unga människors intresse för teknik, fysik och matematik är helt avgörande för att vi idag och i morgon ska kunna utveckla nya innovationer. På Intel, som ett av världens mest kunskapsintensiva teknikföretag, är vi mycket stolta över att få vara med och prisa dessa unga talanger här idag, sade Carl-Daniel Norenberg, Intels Nordenchef för offentlig sektor och utbildning.

Förbundet Unga Forskare, som organiserade tävlingen i Sverige, är en organisation med över 7000 medlemmar i 100 föreningar och projektgrupper i hela Sverige. Avsikten är att öka ungas intresse för naturvetenskap och teknik. Finalen hölls på Tekniska Museet i Stockholm.


Statsminister Fredik Reinfeldt delade ut priser


Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en EstelleLäs mer[redigera]

Publiceringar 7 aprilapril 2011kvartal 2vecka 14