USA skickar tillbaka Pinochets dotter

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Chile
Chile

28 januari 2006

USA – USA har skickat tillbaka Lucia Pinochet, dotter till Chiles förre diktator Augusto Pinochet, till Argentina, det land hon kom ifrån när hon sökte asyl i USA, uppger BBC News.

En domstol i Chile har utfärdat en internationell efterlysning av Lucia Pinochet som är anklagad för skattebedrägerier. Enligt hennes son har hon för avsikt att återvända till Chile för att rentvå sitt namn.

Tillsammans med sina föräldrar och tre syskon är anklagade för omfattande skattebrott i samband med transaktioner till utländska bankkonton. Lucia Pinochet ska enligt den chilenska skattemyndigheten ha undanhållit motsvarande nästan 900 000 dollar.

Brottsutredningen mot familjen Pinochet inleddes 2004 sedan en amerikansk utredning konstaterat att Augusto Pinochet hade åtta miljoner dollar insatt på ett hemligt konto i en amerikansk bank. Efter ytterligare utredning fann man att den förre diktatorn hade omkring 26 miljoner dollar på utländska konton. Han är nu anklagad för att ha undanhållit bortåt 2,5 miljoner dollar i skatt och för att ha förskingrat statliga medel.

Augusto Pinochet, idag 90 år, har förlorat sin juridiska imunitet men fortfarande dömts.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Tidigare[redigera]

Referenser[redigera]