SVERIGE: Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO) stämmer Uppsala läns landsting då ett lesbiskt par förlorat rätten till kostnadsfri insemination. Orsaken är att landstinget hävdar att bara den ena personen i ett par får insemineras - något som inte medför några negativa effekter för ett heterosexuellt par men som blir direkt eller indirekt diskriminering för ett lesbiskt par.
Ett lesbiskt par i Uppsala bestämde sig för att genomgå inseminationsbehandling då även lesbiska fick rätt till assisterad befruktning 2005. Eftersom Uppsala har en övre åldersgräns på 40 år vadlde de att den äldre av dem skulle genomgå behandlingen. När kvinnan fyllde 40 år avbröts behandligsserien efter tre resultatlösa behandlingar. Paret begärde att de tre reserande konstnadsfria behandlingarna skulle genoföras på den andra kvinnan, men då sa landstinget nej. Enligt bestämmelserna ska endast den ena partnern behandlas och "alla par ska behandlas lika". Att det i heterosexuella par inte går att inseminera mannen var inte en fråga utan det lesbiska paret fick nej.
Paret kontaktade HomO som nu valt att stämma Uppsala för direkt eller indirekt diskriminering. Att tillämpa regeln om att bara den ena partnern får behandlas blir diskriminerande, speciellt i fall som dessa då paret inte nyttjat sina sex fria behandlingar. "Den neutrala bestämmelsen är bara skenbar," säger George Svéd, kanslichef på HomO till Göteborgs Fria Tidning. "Den drabbar ju bara det lesbiska paret negativt. Därför utgör den indirekt diskriminering."