Uppsala sade nej till insemination av lesbisk - stäms av HomO

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

5 februari 2008

Sedan 2005 har lesbiska rätt till assisterad befruktning

SVERIGE: Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO) stämmer Uppsala läns landsting då ett lesbiskt par förlorat rätten till kostnadsfri insemination. Orsaken är att landstinget hävdar att bara den ena personen i ett par får insemineras - något som inte medför några negativa effekter för ett heterosexuellt par men som blir direkt eller indirekt diskriminering för ett lesbiskt par.

Ett lesbiskt par i Uppsala bestämde sig för att genomgå inseminationsbehandling då även lesbiska fick rätt till assisterad befruktning 2005. Eftersom Uppsala har en övre åldersgräns på 40 år vadlde de att den äldre av dem skulle genomgå behandlingen. När kvinnan fyllde 40 år avbröts behandligsserien efter tre resultatlösa behandlingar. Paret begärde att de tre reserande konstnadsfria behandlingarna skulle genoföras på den andra kvinnan, men då sa landstinget nej. Enligt bestämmelserna ska endast den ena partnern behandlas och "alla par ska behandlas lika". Att det i heterosexuella par inte går att inseminera mannen var inte en fråga utan det lesbiska paret fick nej.

Paret kontaktade HomO som nu valt att stämma Uppsala för direkt eller indirekt diskriminering. Att tillämpa regeln om att bara den ena partnern får behandlas blir diskriminerande, speciellt i fall som dessa då paret inte nyttjat sina sex fria behandlingar. "Den neutrala bestämmelsen är bara skenbar," säger George Svéd, kanslichef på HomO till Göteborgs Fria Tidning. "Den drabbar ju bara det lesbiska paret negativt. Därför utgör den indirekt diskriminering."

Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Expressen, "Lesbiskt par nekas gratis insemination". ', .

Läs mer[redigera]


Publiceringar 5 februarifebruari 2008kvartal 1vecka 6