Utökad polismakt i Sydney inför helgen

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Polis övervakar demonstranter i Sydney.
Foto: Warren Hudson, 11 december.

15 december 2005

Sydney – Delstatsparlamentet i New South Wales beslutade vid ett blixtinkallat möte att ge polisen i Sydney rätt att stänga delar av staden för att stoppa upplopp.

NSW:s premiärminister, Morris Iemma, kallade raskravallerna för "en krigsförklaring mot vårt samhälle".

Under onsdagen har hundratals poliser patrullerat Sydneys förorter. Man har kontrollerat hundratals fordon och arresterat fem personer för vapeninnehav.

Polisen kommer dessutom kunna förbjuda alkohol och beslagta fordon och mobiltelefoner. Parlamentet ökade också maxstraffet för upplopp från 10 till 15 år. Inför kommande helg har polisen omkring tusen extra poliser för att kväsa oroligheterna.

Både polisen och representanter för muslimska grupper har manat till lugn och påminde om den stundande julhelgen. Kristna och muslimska grupper kommer att hålla ett gemensamt möte under fredagen.

Omkring 40 personer har gripits och ett trettiotal skadats i oroligheterna.

Aljazeera skriver i en kommentar att spänningarna mellan olika etniska grupper i Sydney tilltog efter attackerna i USA 2001 och bomberna på Bali 2002. Situationen förvärrades av en gruppvåldtäkt som ett libanesisk gatugäng gjorde sig skyldiga till 2002 då de skymfade sina kvinnliga offer med rasistiska tillmälen.

Tidigare artiklar[redigera]

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]