Valet i Irak 15 december 2005

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

15 december 2005

Under torsdagen går irakierna till parlamentsval. Valet är det första demokratiska val som hålls på 50 år om man bortser från interimregeringen som tillsattes av irakierna efter val i januari, och valet om grundlagen under hösten.

Parlamentet kommer att ha 275 ledamöter som väljs för fyraårsperioder. 7 655 kandidater är valbara för 15 miljoner irakier över hela världen. Ledamöterna fördelas provinsiellt, så att varje landsdel har ett visst antal plaster som står i proportion till dess befolkning.

De tre stora grupperna är shiamuslimer, sunnimuslimer och kurder. Det finns även sekulära partibildningar. De största partierna är:

  • United Iraqi Alliance, en allians av shiamuslimer, bland andra Supreme Council for the Islamic Revolution in Iraq (Sciri)
  • Kurdish alliance
  • Ett sekulärt nationalistparti under förre premiärminister Iyad Allawi
  • Ett konkurrerande sekulärt nationalistparti under nuvarande vice premiärminister Ahmad Chalabi
  • Ett flertal sunnimuslimska grupper

Enligt vad BBC erfar är de flesta experter överens om att valet inte kommer att innebära några radikala förändringar i landet. Det finns goda utsikter till att representativiteten ökar dock, med fler sunnimuslimer. Det skulle innebära att parlamentets legitimitet ökar, skriver BBC.

Vilket parti som än vinner, kommer de att ha stora utmaningar att tampas med. Situationen i Irak präglas av våld, attentat och oroligheter som måste få ett slut. Ett annat problem för det tillträdande parlamentet är att skapa tillit och trovärdighet hos det irakiska folket.

16 december 2005

Omkring femton miljoner irakier har varit röstberättigade i valet. I detta valförväntas även många sunnimuslimer som bojkottade det val som hölls i januari delta. Trots flera våldsamma incidenter tycks valdeltagandet ha varit högt även i sunnidominierade områden.

USA:s president George W. Bush kallade valet i Irak "historiskt". FN:s generalsekreterare Kofi Annan uppmanade alla irakier att respektera valutgången och gladde sig åt att allt gått bra "så här långt". Iraks interim premiärminister Ibrahim al-Jaafari sa att han förväntade sig en ny regering inom kort. Han hoppades att partierna skulle lyckas enas kring en regering och hävdade att kampen mot våldet höll på att vinnas, uppger BBC.

I Irak har valet varit omgärdat av ett rigoröst säkerhetspådrag. Omkring 150 000 irakiska soldater och poliser har varit i tjänst samtidigt som flygplatser och gränser stängts, uppger BBC. Terroristgruppen "al-Qaida i Irak" har kallat valet "Satans verk" och två irakier och en amerikansk marinsoldat skadades i en attack på morgonen.

Rösträkningen beräknas vara avklarad inom två veckor. Mer än 300 partier ställer upp i valet till det parlament som ska utse den regering som ska ersätta dagens provisoriska regering.

Salam Karam rapporterar i Dagens Nyheter om ett lugnt valdeltagande i Bagdad. Stämmningen beskrivs som en fest och ett efterlängtat avbrott från den terror som varit vardag i huvudstaden. De Bagdadbor som Salam Karam talar med säger sig vara optimistiska inför framtiden.

Irakiska valtjänstemän som BBC talat med uppskattar röstdeltagandet till 70%. Det betyder att 10-11 miljoner valsedlar ska räknas under de kommande dagarna, någon man tror kommer ta omkring två veckor.

Läs mer[redigera]

Referenser[redigera]