Van Tuong Nguyen avrättades i Singapore

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

2 december 2005 Den australiensiske medborgare som dömts till döden i Singapore avrättades klockan nio på morgonen lokal tid (21.00 svensk tid). Van Tuong Nguyen blev 25 år.

Nguyen greps på Singapors flygplats 2002 där han mellanlandat på en resa från Kombodja till Australien. han hade 396,2 gram heroin på sig. I Singapore ger innehav av mer än 15 gram dödsstraff och i Singapores högsta domstol dömdes han därför till döden. Alla nådeansökningar har avslagits.

Singapores överkommissarie i Australien1 Jospeh Koh sa i en kommentar att man noga övervägt Australiens vädjanden, men kommit fram till att lagen måste tillämpas konsekvent: "Den måste behandla Nguyen i överensstämmelse med liknande tidigare fall och lagen måste tillämpas på samma sätt på singaporeser och utlänningar".

Nguyens australiensiske advokat Julian McMahon, sa när han tagit farväl av sin klient: "Han är fullständigt rehabiliterad, fullständigt förändrad, fullständigt inställd på att göra gott och nu ska de döda hnom".

Tidigare har uppgifter förekommit att Nguyens mor inte tillåtits krama sin son innan avrättningen. McMahon sa emellertid att de medgivits fysisk kontakt. "Jag var ju inte närvarande i rummet när det hände men det fanns ett galler och de hade möjlighet att hålla varandras händer och Kim kunde, åtminstone under en viss tid, jag vet inte hur länge, röra Vans ansikte. Hon berättade att hon kunde tala med honom och röra hans hår. Det var en stor tröst för henne."

Utanför Changifängelset och runtom i Australien hölls vakor och böner. Nguyens kropp kommer att återföras till Australien och begravas på lördag i nästa vecka.

Tidigare nyheter[redigera]

Noter[redigera]

  1. "High Commissioner" är en titel som innehas av en representant för en medlemstat inom det brittiska samväldet.

Källor[redigera]

  • Denna artikel är en översättning av motsvarande engelska artikel.