Hoppa till innehållet

AMD Fusion - ett praktiskt prov med Linux

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

30 augusti 2011

Netbook med AMD Fusion C-50 - Acer Aspire One 522

Det har inte varit helt klart att Linux fungerat bra med den nya snabbare grafiken i den nya "Fusion"-serien processorer från AMD. Stöd har visserligen funnits i AMD proprietära drivrutiner, men inte alltid i open-source drivrutinerna som finns till Linux. Därför gjordes en enklare undersökning, som kom fram till att flera Linux-distributioner idag verkligen ger ungefär lika bra bild och prestanda med fria drivrutiner, som med de proprietära.

De nya Fusion-processorerna kombinerar en allmänn processor och en grafikprocessor på samma chip, vilket ökar snabbheten och ger bättre grafikprestanda. AMD använder modellnamn som "Ontario", "Zacate", och "Llano".

AMD stödjer fri programvara, men inte alla drivrutiner finns i fri version. Acer ställde upp med en test-netbook, en liten och billig modell. Just sådana modeller där man oftast inte kan köra större video utan problem.

Den Acer Aspire One 522 som provade, med C-50 processor, levererades givetvis med Windows 7 "Home edition", den billigaste versionen för producenterna, och för att uppfylla licensvillkoren hade den enbart 1 GB minne.

Det märks tydligt att AMD C-50 inte är någon sprinter-processor, men man överraskas av att den faktiskt lyckas spela de flesta videos. Med tanke på pris och storlek får man ganska bra prestanda.

Ubuntu

Den första distribution som provades var Ubuntu 11.04, som installerades utan problem, och som startade med fullt stöd för grafiken, wlan, ljud och HDMI. Ubuntu verkar alltså vara fullt konfigurerad för AMD Fusion, men man kan även installera "additional drivers", dvs den proprietära AMD-drivrutinen. Båda provades, men det märktes ingen större skillnad mellan dem när man spelade upp video.

Problemet var dock att Ubuntu är instabilt på ett antal dator-modeller, och fryser i ett oväntat ögonblick. Detta har observerats för ett par andra datorer, med Intel-cpu, och med olika versioner av Ubuntu. Det är alltså inte ett problem med hårdvaran, utan snarare att Ubuntu inte lyckats få rätt i sin konfiguration.

För denna AMD-Acer var det synnerligen uttalat: den bootade utan problem och man kom till login, men när man loggade in så frös datorn - mitt i inloggningen kunde man höra startup-ljudet eka upprepat utan ände. Tydligt tecken på att något gått snett. Slutsaten är att Ubuntu (32- eller 64-bitars) visserligen "fungerade", men inte kunde användas eftersom man aldrig visste när datorn skulle frysa.

Det trådlösa nätet installerades automatiskt, med den proprietära broadcom-drivrutinen, och fungerade bra.

Genom att kompilera om Ubuntu, dvs ladda ned ett antal paket, kunde man dock få en stabil version, som ibland men väldigt sällan frös. Det är dock en aning avancerat att kompilera Ubuntu, man måste använda text-mode utan X11, annars fryser Ubuntu under kompileringen. Efter ett par timmars kompilering var den nya kärnan klar. Test med hög last visade att den ny-kompilerade kärnan kunde köra i en 6-8 timmar utan att frysa.

Om man är beredd på att kompilera om Ubuntu så är det ett bra alternativ, då kan man välja antingen den fria grafik-drivrutinen, eller AMD egen proprietära drivrutin. Båda ger ett mycket bra resultat.

Debian

Debian visar "unsupported hardware" - Acer Aspire One 522

Ubuntu kommer från Debian, som inte är lika mycket bleeding edge och därför stabilare. Raskt installerades Debian (Squeeze), som startade en bildskärm med upplösningen 800x600. Allt i Debian distribution måste vara helt fri öppen källkod, så jag var tvungen att söka för att hitta hur man gör för att få "non-free" drivrutiner. Installationen gick bra, efter det fick man en logga "AMD non-supported hardware" längst ned i högra hörnet. Man kan tydligen få bort den genom att ladda ned Catalyst-drivrutinerna från AMD. Nu fungerade dock inte ljudet, med VLC. Den klagade på att man måste uppgradera alsa-lib till 1.0.23-2-g8d80d5f or higher. Men Ubuntu klarar att spela video med samma paket! Genom en inställning i /etc kunde man få ljud i VLC, men dock inte samtidigt som man kör ljud i Firefox. Men broadcom non-free wireless gick galant att installera! Debian verkade för besvärligt att få att fungera, så nästa installation blev Fedora.

Fedora

Det gick fort och lätt att installera Fedora. Resultatet blev ett system med korrekt upplösning, där ljud fungerade. Ãndå installeras Fedora enbart med open-source drivrutiner, dvs inte AMD non-free. Jag provade dock att installera AMD drivrutin, genom att lägga till "non-free", och då installerades Catalyst Control Center. Men det märktes inte särskilt stor skillnad mot föregående fria drivers. Så slutsatsen är att man mycket väl kan använda de fria drivrutinerna till AMD Fusion, med bra resultat!

Däremot kunde man inte använda Gnome-3 med AMD drivrutiner. Istället användes "Fallback mode", p.g.a. "Hardware not supported". Med de fria grafik-drivrutionerna kunde man ansluta en extern monitor och ha två skilda skärmar, bredvid varandra. Men med AMD driuvrutiner kunde de två skärmarna inte vara bredvid varandra, det var tydligen en begränsning på 1920 pixel i bredd. Istället fick man lägga den ena över den andra.

Ett lustigt problem var att Fedora inte kunde ladda WLAN för Broadcom 4313. Alla sätt att installera, inklusive omstart, gav inget trådlöst nät. Tydligen skulle lösningen vara att kompilera drivrutinerna själv, men undersökningen kom aldrig så långt.

OpenSUSE

Även OpenSUSE installerar utan problem, och grafiken fungerar bra. Den verkar dock aningen långsammare än Fedora och Ubuntu, Detta med installation av Gnome desktop .

Installerade man istället KDE blev OpenSUSE mycket krångligare. Nätverket installerades som IP-V6 av någon anledning, så inte fick man trådbundet internet. Inte heller trådlösa nätet fungerade. Det fanns tyvärr inte tid att titta på dessa problem, men man kan alltså säga att det kan bli problem även med OpenSUSE.

Allmännt om Acer aspire one 522

En liten netbook väljer man för storleken och det låga priset, inte för att få en snabb dator. Ofta är tangentbord och bildskärm svaga punkter, trots att just tangentbordet oftast är det viktigaste in-mediet, och bildskärmen det viktigaste ut-mediet.

Med detta i minnet kan man konstatera att Acer Asprire One 522 är en modell som ger bra pris-prestanda, med ett bättre tangetbord än genomsnittet i den prisklassen, och att AMD-processorn ger video-prestanda som slår Intel-baserade Atom-modeller i samma prisklass.

 • Klarar Linux bra, OpenSUSE eller Ubuntu omkompilerad rekommenderas.
 • Liten och nätt dator
 • Liten bildskärm med små punkter och hög upplösning- 1280x720. Man tycker att texten är liten, men man vänjer sig och det funkar bra.
 • enbart svart tangentbord
 • Bildskärmen har ganska bleka färger, visar inte upp färgbilder bra - men de flesta laptops har dåliga skärmar. Kalibrerar man skärmen, så visar den ganska acceptabla färger.
 • Skämen är tillräckligt ljusstark för att man skall kunna arbeta i dagsljus, dock med besvär pga reflexer i den högblanka skärmen. Matt anti-glare hade varit bättre.
 • Har HDMI ut, så man kan få bra kvalitet på en extern skärm.
 • Tangentbord helt ok, men givetvis litet
 • Ingen lucka för att ta ut hårddisken
 • Ingen lucka för att byta minne.
 • Win 7 stödjer bara 32 bitar, trots att CPU är 64-bit. Linux stödjer 64-bit
 • Lätt laddare, som dock blockerar två uttag. Man får adapter med för andra länder.
 • Tyst. Man hör fläkten under tung last, men det är ett mycket svagt sus.
 • Ingen IEEE 1394 Firewire
 • Ingen PCMCIA / Express card
 • Ingen möjlighet att byta tangentbord

För den som vill utöka minnet eller byta till snabbare hårddisk, kan man hitta serviceguiden på internet. Ännu bättre instruktioner för att öppna datorn finns på Youtube. Det blir dock nästan lika dyrt att uppgradera, som att välja en dyrare modell med 2-3 GB minne och snabbare disk installerad, med den snabbare E-350 processorn. Skälet till att uppgradera Acer 522 skulle vara att man vill ha det lilla formatet och en tyst netbook.

Specifikationer

Acer Aspire One 522

Pris - augusti 2011, Sverige - ca 2700 kr

AMD C-50 (1 MB L2 cache, 1 GHz, 9 W)

1 GB Dual-channel DDR3 SDRAM 1066 MHz, en soDIMM module4

Display 10.1" HD 1280 x 720 (WXGA) resolution, high-brightness (200-nit) LED-backlit TFT LCD

Graphics ATI Radeon HD 6250 Graphics with 256 MB, 16.7 million colors

Dual independent display support, up to: VGA port up to 1920 x 1200: 60 Hz, HDMI port up to 1920 x 1080: 60 Hz

disk 2.5" (9.5 mm) 160/250 GB1, 5400 rpm

kortläsare, webbkamera LAN: Fast Ethernet Atheros WLAN - Broadcom på denna, variation förekommer tydligen Mått och vikt 258.5 x 185 x 25.7 mm, 1.3 kg med 6-cell batteri, 1.2 kg med 3-cell batteri färg: svart, grön

Wikinews
Wikinews
Denna artikel är ett originalreportage skrivet av en Wikinewsreporter. Se diskussionssidan för fler detaljer.

Läs mer

[redigera]

http://en.wikipedia.org/wiki/AMD_Fusion


Publiceringar 30 augustiaugusti 2011kvartal 3vecka 35