Hoppa till innehållet

Annan stöder kritik mot Guantanamo

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
USA
USA

17 februari 2006

USA – FN:s generalsekreterare Kofi Annan uppmanar USA att stängs sitt fångläger i Guantanamo. Annan ger därmed sitt stöd till den slutsats som en FN-rapport kommit fram till tidigare, uppger BBC.

Annan begärde att lägret skulle stängas "så snart det är möjligt". Han tillade att han visserligen inte håller med allt som står i rapporten men att fångar inte kallas hållas "i evighet" utan att åtalas eller ställas inför rätta. Annan hävdade också att fångarna skulle få en chans att förklara sig om de ställdes inför domstol.

Vita huset har tidigare avfärdat rapporten och sagt att den "misskrediterar FN". Alla anklagelser om att tortyr förekommit i lägret har förnekats. Från amerikanskt håll har man sagt att anklagelserna saknar grund eftersom utredarna inte ens besökt lägret. Utredarna hävdar att man avböjt inbjudan att göra ett besök eftersom man inte tillåtits tala med fångarna.

I rapporten uppmanades USA att antingen ge de kvarvarande omkring 500 fångarna en rättslig prövning eller frige dem "utan dröjsmål". Endast ett fåtal av fångarna har åtalats.

Annan fick stöd från den brittiske ministern Peter Hain som hävdade att både han och Storbritanniens premiärminister Tony Blair helst såg att lägret lades ned. Tidigare har Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttalat liknande kritik mot lägret.

Rapporten kommer att presenteras inför FN:s organ för mänskliga rättigheter den 13 mars.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Tidigare artiklar

[redigera]

Referenser

[redigera]