Hoppa till innehållet

Bombattentat mot dansk ambassad

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

2 juni 2008

Pakistan


PAKISTAN En kraftig bilbomb briserade vid middagstid, lokal tid, utanför den danska ambassaden i Pakistans huvudstad, Islamabad. Minst åtta personer befaras ha dödats vid attacken.

Attacken utfördes som ett självmordsattentat med hjälp av en kraftig bilbomb. Explosionen skadade ambassadbyggnaden allvarligt, liksom flera fordon i närheten, och efterlämnade en stor krater i marken. Åtta personer har hittills rapporterats döda och flera har skadats. TV-kanalen CNN kallar attentatet det värsta någonsin i Islamabad och befarar att dödstalet kommer att stiga. Den danska ambassaden i Islamabad är tunnt bemannad och står ofta utan ambassadör, därför var inte ambassadören på plats vid attentatstillfället. De två personer som arbetade inom ambassaden rapporteras vara oskadda.

Flera danska ambassader har utsatts för hot i den islamska världen efter Jyllands-postens omtalade publicering av Muhammed-karikatyrerna 2006. Pakistan var bland de länder där stora demonstrationer hölls i protest mot publiceringen. Den danska utrikesministern, Per Stig Møller, sade senare i ett uttalande att det ligger nära till hands att tro att det är Muhammedbilderna som inspirerat till attacken.

De Pakistanska myndigheterna har länge haft problem med islamiska extremister i landets norra bergstrakter, med gräns mot Afghanistan. Området är ett rapporterat tillhåll för talibaner och delar av Al-Qaida.Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser

[redigera]

Relaterade nyhetsartiklar

[redigera]

Läs mer

[redigera]

Publiceringar 2 junijuni 2008kvartal 2vecka 23