Diskussion:Brå presenterar rapport "Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet"

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

Är inte detta en dubblett av Kriminolog: "Kriminalitet bland invandrare beror på faktorer i Sverige" ?//--IP 14 december 2005 kl.10.09 (UTC)

Nej, den andra artikeln bygger på en debattartikel av Mauricio Rojasi i DN den 12 december där han (som jag förstått det) fått delar av rapporten refererad till sig. Den faktiska rapporten redovisades först idag. --Bensin 14 december 2005 kl.10.15 (UTC)

Det är en annan sak också. I de inledande sammanfattningarna (markerade med fetstil) så fastslås att invandrare är mer kriminella, men i citaten står att de oftare är misstänkta. För att backa upp sammanfattningarna så måste du gå till procentalen för andelen dömda.//--IP 14 december 2005 kl.10.19 (UTC)

De två översta inledande sammanfattningarna är rubriker till de stycken i rapporten som är citerade. Den tredje var det inte, det har jag ändrat så att den är det nu. Den fjärde är det inte heller, men den rubriken till stycket i rapporten lyder "Är överriskerna höga?", och fungerar dåligt som sammanfattning/rubrik tycker jag. --Bensin 14 december 2005 kl.10.32 (UTC)
Nej det är stor skillnad på misstanke om brott och att vara registrerad för brott. Samtliga sammanfattningar är tolkningar. Av citaten att döma skulle man kunna dra slutsatsen att polisen är fördomsfull. Nu är väl egentligen fler invandrare procentuellt även dömda för brott så vitt jag förstår, men det är inte vad artikeln säger. Skillnaden mellan slutsaterna och citaten är stor.//--IP 14 december 2005 kl.10.43 (UTC)
Jag håller med dig. Men (de tre översta) rubrikerna är som sagt de rubriker som används i rapporten. Jag ville inte fingra för mycket på dem. --Bensin 14 december 2005 kl.10.50 (UTC)


Jag måste vidhålla att jag inte anser att slutsatserna överensstämmer med vad Brå skriver. En rubrik var 95 procent av utrikes födda är inte misstänkta för vare sig tillgreppsbrott eller våldsbrott är ganska viktig tycker jag, och svd har också tagit fasta på att det gäller just misstankar. Dessutom skriver Brå att "det [kan] tänkas finnas en större benägenhet att ogrundat misstänka en invandrare när ett brott begåtts" (rapporten s. 22). Sidan 23 tar upp fler problem med statistiken.//--IP 14 december 2005 kl.11.36 (UTC)

Jag instämmer med att rubriken 95 procent av utrikes födda är inte misstänkta för vare sig tillgreppsbrott eller våldsbrott bör vara med. Lägger du in den? --Bensin 14 december 2005 kl.12.00 (UTC)

Jag slängde in den häe som huvudnyhet på huvudsidan, jag hoppas att min sammanfattning inte helt uppåt väggarna.
/ Mats Halldin 14 december 2005 kl.10.36 (UTC)

Jag ändrade "begår brott" till "misstänks för brott" eftersom det är det artikeln citerar. Hoppas det är ok. --Bensin 14 december 2005 kl.10.47 (UTC)