Europadagen 2011

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

20 maj 2011


Anna Maria Corazza Bildt lyssnar på en fråga

Den 9:e Maj firades EU, med information på centralstationen i Stockholm, samt seminarier om aktuella ämnen i ABF-huset. Arrangörer var givetvis EU-Kommissionen och Europa-parlamentet, i samarbete med Regeringen och fackföreningar.

Bland deltagarna märktes ett antal EU-parlamentariker, EU-ministern Birgitta Ohlsson, Biståndsminister Gunilla Carlsson, samt många EU-länders ambassader som tog tillfället i att informera folk om sina länder.

Valet av centralstationen var väl tänkt att ge vanligt folk tillfälle att få information om EU och debattera med EU-parlamentariker, men den lilla EU-montern syntes nästan inte bakom ett stort färgföretags reklamplats. Debatterna stördes av ideliga utrop om försenade tåg, och buller från borrningar för City-banan. Det var svårt för parlamentarikerna att göra sig hörda.

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt talade om Schengen och rörligheten inom EU, samt mötte en dam som var mycket kritisk mot de höga lönerna inom EU. Damen lyssnade inte speciellt mycket på Corazza Bildt när hon förklarade att lönerna för parlamentariker inte ligger över de svenska riksdagsmännens löner.

Christofer Fjellner, och från M och EU-parlamentariker, lovade i alla fall att undersöka hur man skulle kunna ge medborgarna möjlighet att fotografera EU-byggnaderna i Bryssel och Strasbourg, och använda bilderna kommersiellt. Något som idag inte är möjlgt, eftersom i Belgien och Frankrike är det arkitekten som har copyright på avbildningar av byggnaderna. Därav även bristen på bilder under CC-licens på Wikimedia. Kanske situationen ändrar sig vartefter.

Christofer Fjellner talar på cenralstationen

Birgitta Ohlsson, Daniel Tarschys, Helena Jonsson och Lars-Erik Liljelund debatterade EU-budgeten, något som kan vara aktuellt i tider när många EU-länder måste få stöd för att ekonomin skall klara sig.

Stefan Löfven, förbundsordförande IF Metall och Åsa Lindh, generaldirektör Svenska ESF-rådet, samtalade om Sveriges framtid bland de andra länderna. Båda var överens om att för att Sverige skall kunna hävda sig krävs en ständig utbildning. Stefan Löfven påpekade att facket när lågkonjunkturen inträdde försökte få övertalig arbetskraft att gå utbildningar, för att vara redo inför nästa uppgång.

Stefan Löfven och Åsa Lindh debatterade Sveriges konkurrenkraft i EU


Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Wikinews
Wikinews
Denna artikel är ett originalreportage skrivet av en Wikinewsreporter. Se diskussionssidan för fler detaljer.

Läs mer[redigera]

http://ec.europa.eu/sverige/news/topics/events/news_date_965_sv.htm

http://www.fjellner.eu/

http://www.europadagen.se/

Publiceringar 20 majmaj 2011kvartal 2vecka 20