Galna mödrarna gör sin sista marsch

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Argentina
Argentina

26 januari 2006

Buenos Aires – Den grupp mödrar till argentinare som försvann under militärdiktaturen marscherade för sista gången i går onsdag efter 25 års kamp för att få veta vad som hänt med deras anhöriga, uppger BBC News.

De så kallade "galna mödrarna" har sedan deras anhöriga fängslades eller försvann för snart 30 år sedan marscherat runt i parken Plaza de Mayo utanför presidentpalatset. Hebe de Bonafini, gruppens ledare, sa att deras protester kunde upphöra eftersom det inte längre var en motståndare som satt i presidentpalatset.

Argentinas nuvarande president Nestor Kirchner har arbetat för att få bort den immunitet som många av landets tidigare militärer åtnjutit. "Först hade vi diktatur, sedan dom som sålde ut landet, som kompromissade", sa Bonafini, "[Kirchner] har öppnat dörrar och gjort saker som vi aldrig vågat hoppas på".

När mödrarna nu bestämt sig för att sluta med sina berömda protester sker det naturligtvis också på grund av ålder. När den sista marschen inleddes behövde flera av de gamla kvinnorna assistants.

Under ytterligare en tid kommer man fortsätta att hålla en tyst vaka till minne av de försvunna en gång i veckan. De människorättsaktivister och andra representanter som deltog i den sista marschen kommer alltid att förknippa parken med dessa kvinnors mod och med militärens grymhet. Uppskattningsvis mellan 10-30 000 människor försvann under diktaturen.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Fler nyheter från Sydamerika

3 november 2011: Åtta döda i krock med tåg
1 oktober 2010: Efterskalv drabbar Lolol, Chile
23 november 2009: Bolivias president sparkar arméchef
2 december 2008: Ecuador inför undantagstillstånd i oljeprovins
23 juni 2008: Okänd stam var inte okänd
21 april 2008: Maktskifte efter 62 år i Paraguay
5 februari 2008: Hundratusentals demonstrerade mot Farc-gerillan
25 januari 2008: Skövlingen av Amazonas regnskog ökar
14 januari 2008: Upplopp i Buenos Aires
10 januari 2008: Två frigivna ur Farc-gisslan


Referenser[redigera]