Hoppa till innehållet

In hate we trust i Karlstad

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

30 mars 2008

Elisabeth Ohlson Wallin fotograferad i samma stil som utställningen
Eva Eriksson, landshövding i Värmlands län, vid ingången till utställningen.


SVERIGE: Elisabeth Ohlson Wallin, tidigare uppmärksammad med den omtalade utställningen Ecce Homo, ställer nu ut i Karlstad med en lika kontroversiell men mindre omskriven utställning, In hate we trust, som skildrar olika hatbrott.

Värmlands Museum har främst valt att ta in utställningen för att risken finns att hatbrotten annars passerar förbi, att de drunknar i mediebruset och att vi genom att vara tysta tillåter dem som en del av samhället. Eva Eriksson, landshövding i Värmlands län, säger i sitt invigningsanförande att utställningen handlar om demokrati och demokratins grunder. — Konsten ska provocera och skapa debatt, säger hon och menar att vi genom den kan nyansera våra värderingar. Idag när yttrandefriheten står nära begränsningar hoppas Eva att en sådan här utställning kan föra debatten vidare.

Utställningen visar tio bilder som alla är baserade på verkliga händelser. I den här föreställningen står HBT-personer i centrum men det kunde lika gärna ha varit någon annan minoritet säger Elisabeth. Att hon har valt en stil som påminner om 1600-talets Caravaggio och Rembrandt och gjort bilderna vackra säger hon beror på att de annars hade blivit för starka, då hade vi inte orkat titta på dem.

Det var inte utan svårigheter som bilderna har kommit till. Vid fotograferingen av Våldtäkten i Rom blev de stoppade av italiensk polis, och det enda skälet att hon kom undan med bilden i behåll tror Elisabeth var att hon var svensk. Inför skjutningen av Utvisad backade en av modellerna ur i sista stund, han vågade helt enkelt inte ställa upp med tanke på vad som kunde hända honom senare.

Den här utställningen har fått ett lugnare och bättre mottagande och många skolor har varit och besökt den berättar Elisabeth. I små orter går det ofta ganska bra men i Stockholm är utställningsklimatet tufft. Till Göteborg kommer inte utställningen. — Det är den värsta staden att visa sådant här i, säger hon. I Karlstad är det däremot en varm och förväntansfull stämning, vilket kontrasterar mot innehållet i bilderna men avspeglar kanske en förhoppning om förändring. Elisabeth ställer dock inte all tro till hoppet, hon har redan påbörjat nästa projekt.

Wikinews
Wikinews
Denna artikel är ett originalreportage skrivet av en Wikinewsreporter. Se diskussionssidan för fler detaljer.
Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Läs mer

[redigera]

Publiceringar 30 marsmars 2008kvartal 1vecka 13