Hoppa till innehållet

Kommunikationsproffs blev nyfikna på Wikipedia

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

23 mars 2011


Moka Pantages föreläser om Wikipedia


De bästa kommuniaktörerna fick ta emot utmärkelser vid en ceremoni på Berns, den 22:e Mars 2001. Valet gjordes av aktiva kommunikations-proffs, och arrangerades av Hammer och Hanborg. Under kvällen föreläste Troed Troedsson om framtidens kommunikatörer, och Moka Pantages om Wikipedia och transparens i organisationer.

Temat för kvällen var nämligen transparens, hur villkoren har förändrats på senaste tiden, och hur kraven ändrats på kommunikatörerna. Attityderna hos 3420 kommunikatörer i Sverige hade undersökts, och statistiken finns nu att ladda ned som PDF-dokument. Troed Troedsson hade analyserat resultaten och kommenterade, samt visade på några trender. Han förutspådde att generalister blir av med jobben - liksom ADB-cheferna tidigare blev outsorcade. Han tror att skillnaden mellan intern och extern kommunikation försvinner, och påpekar att det gäller att lyssna av sitt kontaktnät. Apple lyckas tydligen känna av vad kunderna vill ha, och det räcker att släppa en telefon per år - medan Nokia måste släppa en 7-8 modeller för att ha en chans att träffa rätt.

Moka Pantages berättade lite om hennes jobb, att kommunicera med Wikipedia- folket. Det var lite ovana koncept för de samlade kommunikatörerna, att någon lyckats samla flera tusen frivilliga som arbetar mot ett gemensamt mål. Man kunde genom handuppräckning konstatera att det var många som använde Wikipedia - som källa. Moka lyckades skapa ett bra intresse, för efter prisutdelningen fick hon och jag många frågor om hur man jobbar på Wikipedia.

Wikipedia har som mål att samla och fritt göra tillgängligt mänsklighetens samlade kunskap. Arbetet sker genom frivilliga, som skriver eller fotograferar när de har tid, en del mer och andra mindre. Eftersom det är så många som deltar, så har projektet lyckats åstadkomma riktigt användbara resultat, utan en stor organisation med anställda. Vem som helst kan starta en ny artikel, eller förbättra och ändra i en existerande artikel. Det ställer stora krav på kontroll. Bland annat är det frestande i valtider att smutskasta politiker, men då finns ett stort antal frivilliga som nästan genast kontrollerar ändringar, och tar bort sådant som ser ut som smutskastning eller avsiktliga felaktigheter. Engelska är det största språket, där finns omkring 3,5 miljoner artiklar om olika ämnen. För svenska ligger antalet artiklar på nästan 400.000. Mer om Wikipedia finns [i länken om Wikipedia]

Efter föredragen delades priserna ut, till "Bäst i branschen", "Bäst på kommunikation" och "Bästa kommunikationsteam", där Apoteket, Tele 2 och Fotografiska Museet fick utmärkelser. Efter pris-ceremonin blev det mingel där folk fördjupade kontakterna, och Moka fick många frågor om Wikipedia.Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser

[redigera]


Wikinews
Wikinews
Denna artikel är ett originalreportage skrivet av en Wikinewsreporter. Se diskussionssidan för fler detaljer.


Publiceringar 23 marsmars 2011kvartal 1vecka 12