Kosovo deklarerar självständighet imorgon

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

16 februari 2008

Den albanska flaggan ses överallt i Kosovo inför självständighetdeklarationen, ibland tillsammans med USA och EU:s flaggor.
Etnisk karta med majoritetsbefolkning i Kosovo 1991

KOSOVO: Imorgon förklarar sig den serbiska provinsen Kosovo självständigt. Det beskedet gav Kosovos regeringschef Hashim Thaci under lördagen. Regeringen har inför söndagens deklaration uttalat sig för en våldsfri högtid men spänningarna mellan den albanska majoriteten och den serbiska minoriteten växer och minnet av kosovokriget har inte bleknat. Då inledde den serbiske presidenten Slobodan Milošević försök till systematisk etnisk rensning och NATO-bombningarna av Jugoslavien orsakade stor förödelse. Redan idag inleds firandet bland Kosovos albaner, medan Serbien och Ryssland protesterar.

Kosovo har sedan NATOs krig mot Serbien administrerats av FN genom UNMIK. Kosovo har därmed till stor del kunnat styra sig själva, men hela tiden varit en del av Serbien. Att Kosovo skulle utropa självständighet är väntat, men inte slutgiltigt förankrat i internationella samfund som FN. Hur framtiden kommer att utvecklas efter självstädndighetsförklaringen är ovisst. Serbiens omvalda president Boris Tadic uttalade sig i samband med att han svor eden som president. "Jag svär att jag vill ägna all min kraft åt att upprätthålla Serbiens suveränitet och territoriala integritet inklusive Kosovo," sa Tadic enligt TT. Uttalanden har även kommit från Serbien om att landet kommer att nedgradera sin diplomatiska förbindelser med stater som erkänner "bluffstaten" Kosovo. Även Ryssland har uttalat sig kritiskt och Moskva varnade för en kursändring i Rysslands utrikspolitk om Kosovo ensidigt utropar självständighet, t.ex. att Ryssland kommer att erkänna dom Georgiska Rysslandsvänliga utbrytarstaterna Abchazien och Sydossetien.

Å andra sidan förväntas merparten av EU och USA erkänna Kosovos självständighet. En slutgiltig lösning på Kosovofrågan har länge diskuterats i EU och FN och även Världsbanken har genomfört ett långtgående arbete inför Kosovos självständighet. EU-kommissionen och Världsbanken planerar en givarkonferens redan i juni för att insamla penngar för att bygga upp Kosovos bräckliga ekonomi. Inom EU förväntas i princip alla länder, med undantag för Cypern och eventuellt ett par ytterligare länder.

Sverige är lite avvaktande och utrikesminister Carl Bildt förespråkar en balanserad hantering. "Det viktiga är att EU enas om en gemensam plattform som omfattar så många länder som möjligt," säger han till Svenska dagbladet. Han hoppas att alla länder utom Cypern ska kunna enas om ett ”ett erkännande av någon typ” samtidigt som han understryker att Kosovo ”inte kan bli självständigt som Sverige, Danmark, Norge och Finland, utan det blir en begränsad självständighet”.

Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Dagens nyheter, "Kosovo utropar självständighet". ', .

Dagens nyheter, "Spänd väntan på Kosovos självständighet". ', .

Relaterade nyhetsartiklar[redigera]

Läs mer[redigera]


Publiceringar 16 februarifebruari 2008kvartal 1vecka 7