Hoppa till innehållet

Milosevic dog av hjärtattack enligt obduktion

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
13 mars 2006 kl.07.08 (UTC)
Haag - Det preliminära resultatet av obduktionen av Slobodan Milosevic visar att han dog av hjärtattack.

Slobodan Milosevic dog av hjärtinfarkt visar den obduktion som gjorts. Änkan och andra anhöriga är oeniga om var Milosevic ska begravas.

Obduktionen

Sent i går kväll offentliggjordes de första resultaten av obduktionen av Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic.

Obduktionen genomfördes av två nederländska och en belgisk läkare och övervakades av kameror och två serbiska sakkunniga.

Obduktionen visade att den förre sebiske ledaren dog av hjärattack. Tidigare har Milosevic begärt att få åka till Moskva för en operation. Tribunalen har misstänkt att Milosevic inte avsett att återvända till rättegången och avslagit hans begäran.

Ansvar

Milosevic änka Mira Markovic är efterlyst av interpol och anklagas i Serbien för maktmissbruk, bedrägeri och inblandning i mordet på Serbiens förre president Ivan Stambolic.

Hon befinner sig i exil i Moskva tillsammans med sin son som också anklagas för liknande brott. Hon ger krigsförbrytartribunalen i Haag skulden för makens död.

Behandlingen och övervakningen av fångarna vid tribunalen granskas nu särskilt noga eftersom Milosevic död kom bara en vecka efter ett den förre serb-kroatiske ledaren Milan Babic begått självmord i sin cell.

Babic har visat ånger för sin inblandning i krigsförbrytelser och vittnat mot Milosevic som betraktats som ansvarig för folkmord som begicks 1992–1995 och kostade 100 000 människor livet.

Begravning

Enligt den nuvarande serbiske presidenten Boris Tadic kommer inte Milosevic anhöriga att benådas och Milosevic kommer inte att få en statsbegravning. Mira Markovic vill därför inte återvända till Serbien och kräver att maken begravs i Moskva.

Andra anhöriga, till exempel dotter som befinner sig i Belgrad håller inte med. Milosevic kan begravas i Serbien eller vid sin födelseort i Montenegro eller i Moskva.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Serbien och Montenegro

13 mars 2006: Milosevic dog av hjärtattack enligt obduktion
11 mars 2006: Milosevic hittad död i fängelset i Haag
8 mars 2006: Fågelinfluensan sprider sig i Centraleuropa
7 mars 2006: Ångerfull serb-kroatisk ledare begick självmord
27 februari 2006: Haag prövar serbiska krigsförbrytelser
22 februari 2006: Mladic på väg att gripas, enligt rykten
9 februari 2006: Serbisk polis grep Mladic-medarbetare
24 januari 2006: Svår tågolycka i Montenegro, minst 44 döda

Portaler

Serbien och Montenegro
Slobodan Milosevic

Wikipedia

Serbien och Montenegro
Slobodan Milosevic

Händelser 12 marsmars2006kvartal 1vecka 10

Publiceringar 13 marsmars2006kvartal 1vecka 11Referenser