Hoppa till innehållet

Nu tillåts kubanerna äga datorer och DVD-spelare

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

15 mars 2008


Nu ska kubanerna tillåtas äga datorer och DVD-spelare, enligt en regeringspromemoria från regeringen i Havanna som har läckts till nyhetsbyrån Reuters.

För första gången ska det bli tillåtet för kubaner att äga datorer och DVD-spelare rapporterar nyhetsbyrån Reuters som har tagit del av uppgifterna via ett PM som har läckts från regeringen i Havanna. Gällande restriktioner för videobandspelare, riskokare, mikrovågsugnar och bilalarm kommer också att tas bort och bli tillgängliga för envar som kan betala. En hög regeringstjänsteman har bekräftat uppgifterna.

Promemorian hänvisade till den ökade tillgången på elektricitet som skäl att åter tillåta försäljning av viss hemelektronik och hushållsapparater. Många varor förbjuds i början av 1990-talet efter Sovjetunionens sammanbrott vilket ledde till en akut energikris på Kuba. Med hjälp av hundratals elgeneratorer som importerades 2006 och billig olja från Venezuela har elproduktionen nu ökats. Eldriven luftkonditionering kan komma att börja säljas 2009 och brödrostar och elektriska ugnar 2010.

Fram till nu har endast utländska medborgare kunnat köpa datorer på Kuba och fortfarande är åtkomsten till internet hårt kontrollerat av regeringen. Det finns inga uppgifter om att kubanerna nu skulle tillåtas äga mobiltelefoner. DVD-spelare beslagtogs av tullen fram till förra året när reglerna lättades vilket i sin tur ökade efterfrågan på utländska långfilmer.

I samband med att han valdes till president för några veckor sedan lovade Raul Castro att underlätta vardagen för kubanerna genom att ta bort några av de restriktioner som gäller.

Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser

[redigera]

Relaterade nyhetsartiklar

[redigera]

Publiceringar 15 marsmars 2008kvartal 1vecka 11