Hoppa till innehållet

Omfattande protester i Libyen

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

22 februari

President Muammar al-Gaddafi 2009.


Tripoli: Det har nu efter den senare tidens protester i Egypten och Tunisien även utbrutit omfattande upplopp i Libyen och landet står nu på randen till inbördeskrig. Enligt vittnen ska regimanhängare skjuta urskiljningslöst med maskingevär, detta med katastrofala följder. Den östra delen av landet kontrolleras nu av oppositionen och landningsbanan på flygplatsen i Benghazi ska ha förstörts och kan på grund av detta inte ta emot några flygplan, detta enligt Egyptens utrikesminister. I telefon till TT uppger en lärare i staden al-Bayda att man där för tillfället är befriade från våldsamheterna och att man begraver de senaste dagarnas offer. På tisdags kvällen meddelade Libyens inrikesminister att han avgår och stödjer revolutionen. Samtidigt som protesterna pågår i Libyen så hålls stöddemonstrationer i andra länder och idag har befrielseflaggan (flaggan som användes under monarkin 1951-1969) hissats över Libyens ambassad i Stockholm. Detta efter att demonstranter krävt att ambassad personalen ska ta avstånd från regimen.

Befrielseflaggan.

– Igår fick vi ambassaden att hala den libyska gröna flaggan, idag vill vi att de hissar befrielseflaggan, sade oppositionsaktivisten Shaban Elgale.

Man skickade in en delegation på tre personer för att övertala viceambassadören att hissa flaggan och när fönstret efter en timme öppnades så utbröt ett jubel samtidigt som man hissade flaggan.


Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Relaterade nyhetsartiklar[redigera]

Läs mer[redigera]

Publiceringar 22 februarifebruari 2011kvartal 1vecka 8