Undantagstillstånd hävt i Filippinerna

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
3 mars 2006
Filippinerna - Filippinernas president har hävt undantagstillståndet som infördes för en vecka sedan — "kosmetiska" säger oppositionen.

Filippinernas president Gloria Arroyo hävde det undantagstillstånd hon utropade för envecka sedan efter vad som uppgavs vara ett kuppförsök.

"Jag kommer aldrig att tolerera den här sortens äventyrligheter. Oavsett hur många gånger det sker kommer jag att agera orubbligt och bestämt varje gång våra fiender underminerar vår nation och ekonomin", sa Arroyo i ett TV-sänt tal till nationen.

Det är fullt möjligt att hela kuppförsöket iscensatts av regeringen i ett försök att rangera ut potentiella konspiratörer och vinna allmänhetens sympati, uppger BBC:s korrespondent i Manila, Sarah Toms.

Få tror att den gångna veckans undantagstillstånd kommer att förbättra den politiska stabiliteten i Filippinerna. Människorättsgrupper och den politiska oppositionen menar att medborgarnas frihet urholkats.

Fem vänsterparlamentariker som anklagats för att underblåsa upproret har stannat i överhuset för att undgå att bli arresterade. En av dem, Teodoro Casino, kallade presidentens hävande av undantagstillståndet för "kosmetika" — "Vi kan fortfarande inte lämna kongressen. Vi har fortfarande en usel president och polisen jagar fortfarande 'statens fiender'", sa han.

Presidentens uttalande föregicks av två explosioner i huvudstaden Manilas affärskvarter. Ingen kom till skada uppger polisen.

Två personer har åtalats för kuppförsöket och polisen har begärt att justitiedepartementet ska ställa 50 kommunistrebeller och partiledare inför rätta för tidigare uppror.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Filippinerna

27 mars 2006: Bomb i södra Filippinerna dödade minst nio
22 mars 2006: Filippinsk ex-president förnekar korruption
7 mars 2006: Arroyo försvarade undantagstillstånd
3 mars 2006: Undantagstillstånd hävt i Filippinerna
27 februari 2006: 16 åtalade för kuppförsök i Filippinerna
26 februari 2006: Undantagstillstånd kritiseras på Filippinerna
24 februari 2006: Undantagstillstånd utfärdat i Filippinerna
23 februari 2006: Påven utnämnde 15 nya kardinaler
17 februari 2006: Jordskred dödade hundratals i Filippinerna
4 februari 2006: Åttiotal trampades ihjäl i Manila

Portaler

Filippinerna
Sydostasien
Asien
Politik

Wikipedia

Filippinerna

Händelser 3 marsmars2006kvartal 1vecka 9
Publiceringar 3 marsmars2006kvartal 1vecka 9Referenser