Val i Sydafrika prövning för ohotat ANC

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
1 mars 2006
Sydafrika - Ingen tror att valet på allvar kan hota ANC, men det riskerar att blottlägga regeringens brister och korruption på lokal nivå.

Vallokalerna öppnade klockan sju på morgonen assisterade av fler än 60 000 poliser och 14 000 soldater som ska förhindra att våldsamheter.

Valet betraktas allmänt som en prövning av regeringspartiet ANC som haft makten i Sydafrika sedan 1994, i princip utan politisk opposition.

Sydafrikas president Thabo Mbeki har i valrörelsen sagt att ANC tagit Sydafrika ur förtrycket och att man kommer att lyfta landet ur fattigdomen. Samtidigt medger han att ANC varit för långsamt och att förbättringarna går för långsamt.

Särskilt uppmärksammat är inkompetens och korruption på lokal nivå. Frustrationen över uteblivna framsteg har stundtals lett till våldsamma protester.

Politiska bedömare tror dock att valet kommer att sluta med att ANC segrar. Snarare än att oppositionen tar makten kan valskolk bli en kännbar motgång för ANC. Valkommissionen har redan varnat för att regn kan göra att många väljer att inte rösta.

Kapstaden är en av de få delarna av Sydafrika där ANC inte har en klar majoritet. Oppositionsalliansen har utnyttjat det tio dagar långa elavbrottet i staden i sin valkampanj. Vallokalerna i Kapstaden har varit tvungna att använda stearinljus under valet, något som oppositionen hävdar är ett bevis på att regeringen inte klarar av att leverera den service alla har rätt till.

Peter Biles, BBC:s korrespondent i Sydafrika, påpekar att frånvaron av en trovärdig opposition försvagar den sydafrikanska demokratin och att ANC, trots överväldigande nationellt förtroende bland väljarna, gjort dåligt ifrån sig på lokal nivå.

Sydafrika

3 april 2008: Sydafrika utreder JAS-affären på nytt
21 februari 2008: Storsatsning på alternativ energi i Sydafrika
1 februari 2008: Polis attackerar kyrka i Johannesburg
29 januari 2008: Hoppfullt inför Fotbolls-VM 2010
27 januari 2008: Sydafrikanska odlare vill ha etanol på majs
25 januari 2008: Sydafrika leder säkerhetsrådet igen
18 januari 2008: Överenskommelse i Zimbabwe verkar avlägsen
17 januari 2008: Mbeki besöker Zimbabwe i intensifierade samtal
16 januari 2008: Sydafrikansk skola stäms för dålig undervisning i zulu
24 mars 2006: Publikrekord för Götheborg i Sydafrika

Wikipedia

Sydafrika

Händelser 1 marsmars2006kvartal 1vecka 9
Publiceringar 1 marsmars2006kvartal 1vecka 9
Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser