Hoppa till innehållet

Wikimedia och utvecklingen

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten

21 mars 2011


Träff på Cafe Panorama


Stockholm: Moka Pantages, en av de som jobbar på Wikimedia-kontoret i USA, var på besök i Stockholm. Det var ett bra skäl till ett extra-ordinarie Wiki-fika, i söndags 20:e Mars 2011, för wikipedianerna i Sverige var ju nyfikna!

Moka Pantages jobbar som kommunkations-ansvarig på Wikimedia Foundations kontor i San Francisco. Hennes områden är huvudsakligen att utveckla Wikipedia i Asien och Mellanöstern, ge stöd så att de skapar lokala redaktörer, och få in fler som skriver.

- Det finns en strategisk 5-års-plan, och nu närmast ligger att öppna kontor i Indien, och troligen Brasilien. De mer välmående länderna i Europa har lyckats organisera sig på egen hand, men de områden jag arbetar med är det inte alltid lika lätt, berättade Moka.

- Vi arbetar för att skapa lokala avdelningar, som arbetar efter sina egna riktlinjer. Vi kan inte komma och berätta exakt hur och vad de skall göra, påpekade Moka.

Hon var även intresserad av hur Wikimedia Sverige fungerar, speciellt med tanke på att hon fick höra att det var årsmöte helgen efter hennes besök.

- Det brukar komma en 25-30 till årsmötet, av ett par hundra medlemmar i hela landet. Under 2011 förlorade vi några medlemmar, troligen för att några glömt betala. Men det kan ju vara så att de betalade medlemskap som en sorts donation, utan avsikt att fortsätta vara medlemmar, berättade Ainali.

Vi fick höra att i Tyskland använder man stående banköverföring, ungefär som autogiro. En av tyskarna konstaterade att "det blir ju en sorts tvångs-betalning, om medlemmen inte kommer ihåg att säga upp avtalet". För svenska Wikipedia kan man inte betala med autogiro, det skulle troligen kosta för mycket att ansluta sig. Däremot kan man del-betala, så det är en som betalar en mindre summa varje månad. Fast det måste man fixa med banken själv.

Storverk i användarvänlighet gjordes under diskussionen, när jag påpekade att jag (som är hyfsat datorvan) klickar fel på länken till fler bilder. Det har nu varit "Wikimedia Commons har media som rör Fredrik Reinfeldt" där "Wikimedia Commons" var klickbart och ledde till Commons första-sida, samt "Fredrik Reinfeldt" klickbart, och leder till fler bilder. Nu har Ainali ändrat, så att vi har lika slugt som tyskarna! Det var för övrigt så innan Mars 2010. Nu väntar vi bara på att engelska versionen skall förstå att ändra från den svårfunna symbolen i högerkanten.

När jag skulle skriva detta ville jag givetvis testa, så jag gick till "Fredrik Reinfeldt", men där var den gamla versionen kvar. Jag tänkte att det kanske tar tid innan ändringarna propagerar, men jag kollade en annan artikel (Maria Montazami), och se där hade det ändrats. En kort felsökning visade att "Fredrik Reinfeldt" hade (commons) istället för (commonscat), så jag ändrade. Varför det finns båda alternativen övergår dock mitt förstånd. Det känns dock mycket bra att just jag deltagit till att göra svenska Wikipedia användarvänligare!

Diskussionen fortsatte i olika spår, bland annat fotosafaris, samarbeten med arkiv och museer, och Wikipedias relation till journalister. Moka berättade att många journalister inte är positiva till Wikipedia och Wikinews.

- Samtidigt är det så att när vi länkar till någon artikel i New York Times, så får de massor av extra-klick till den artikeln. Även om det är sant att journalisterna inte är lika välbetalda som tidigare, konstaterade Moka.

Moka Pantages har arbetat i Wikimedias kommunikations-team sedan Oktober 2009. Hon har tidigare arbetat för Seoul Broadcasting Service (SBS News), men hon växte upp i Washington DC.


Fler nyheter

13 november 2023: Flera döda under val i Egypten
10 mars 2013: Prinsessan Lilian har avlidit
28 januari 2013: Beatrix av Nederländerna abdikerar
15 januari 2013: Seriekrock nordost om Helsingborg
14 december 2012: Skottdrama i amerikansk lågstadieskola
4 augusti 2012: Serena Williams till final i olympiska spelen 2012
6 maj 2012: Carl Johan Bernadotte är död
29 mars 2012: Tolgfors avgår
15 mars 2012: Norskt herkulesplan försvunnet: Befaras ha störtat
24 februari 2012: Namn och titel fastställd - Det blev en Estelle


Referenser[redigera]

Wikinews
Wikinews
Denna artikel är ett originalreportage skrivet av en Wikinewsreporter. Se diskussionssidan för fler detaljer.

Publiceringar 20 marsmars 2011kvartal 1vecka 11