Wikinews:Önskelista

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Denna sida är bara påbörjad. Hjälp till genom att fylla i mer.
WikiTV- inte så omöjligt som det kan tyckas.

Den här sidan återspeglar inte hur Wikinews fungerar idag, Istället återger den tekniska behov och önskemål som Wikinews bidragsgivare och läsare tycker borde finnas eller skulle kunna utvecklas. Om du har några tankespån som skvalpar omkring, tveka inte till att bidra till listan eller diskutera något uppslag under någon rubrik.

Nyhetsarkiv[redigera]

"Nyhetsarkivet" bör vara en sökbar struktur som använder kategorier för att länka ihop nyheter kronologiskt, geografiskt och tematiskt. Nyhetsarkivet bör bestå av två delar: Dels Wikinews egna artiklar som produceras i nuet och dels en genomgång av vad som skrivits i media tidagare. (Se vidare nedan.)
/ Mats Halldin 17 december 2005 kl.15.07 (UTC)

Presshistoria[redigera]

Det vore fantastiskt om till exempel nyhetsbevakningen efter mordet på Olof Palme kunde dokumenteras här på Wikinews. Någon form av distinktion mellan samtida nyheter och ett arkiv för presshistoria borde göras för att möjliggöra att "återberätta" gamla nyheter. Hur gör man med källhänvisningar?
/ Mats Halldin 17 december 2005 kl.15.07 (UTC)

Nyhetssuffix[redigera]

När en nyhet presenteras på exempelvis huvudsidan eller i en RSS feed borde den åtföljas av någon sorts information som anger "kvalitén" på nyheten.

Exempel
 • (A|B|C|D|E|F)
  • A. Datum
  • B. Antalet referenser
  • C. Antalet redigeringar
  • D. Antalet illustrationer
  • E. Antalet ord/tecken
  • F. Artiklar som ingår i artikelserien


/ Mats Halldin 17 december 2005 kl.15.07 (UTC)

Gränsmarker[redigera]

Med huvudsidan som förlaga borde allt smalare och mer lokala nyheter kunna återges på egna huvudsidor. Detta skulle skapa en hierarki av huvudsidor som alltid slutar vid gränsen för vad Wikinews övervakar. Dessa huvudsidor kommer att vara sidor som sällan redigeras.

Exempelvis en sida om schack i Mexiko (på svenska) kommer förmodligen att få vänta länge på en skara flitiga entusiaster. Men sidan borde ändå kunna skapas. Sidan bör märkas med en mall som anger att "här går gränsen för Wikinews".

Dessa flaggor som anger hur mycket Wikinews ser flyttas fram allt eftersom projektet utvecklas. Med detta system kommer det alltid att gå skapa nya huvudsidor utan att känna tvånget att en samling biidragsgivare faktiskt existerar som "håller sidan vid liv".
/ Mats Halldin 17 december 2005 kl.15.07 (UTC)

Mallen Mall:Ny sida finns nu att använda i nystartade portaler för detta ändamål. Kan kompletteras med en "flagga".
/ Mats Halldin 4 mars 2006 kl.14.55 (UTC)

Världskarta[redigera]

Högst upp på huvudsidan ligger en relativt mörk världskarta. Artiklar som publiceras innehåller en mall med geografiska koordinater. Samtidigt som de publiceras placeras en ljus prick ut på världskartan vid den plats där händelsen inträffat. En dag med många nyheter "lyser" det på jorden. Alla kan se var "nyhetsmörkret" finns övriga dagar.

Liknande kartor över olika geografiska områden ligger högst upp på varje portal. För "icke-geografiska" portaler kan träddiagram eller andra illustrationer fylla motsvarande funktion.

En ansats till detta finns på min undersida Karta.

/ Mats Halldin 4 mars 2006 kl.14.55 (UTC)

Se även[redigera]