CIA-fängelser i Europa tills november

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
CIA
Tidigare nyheter

3 juli 2008: JK ger skadestånd till Alzery
16 december 2005: Marty: "Säkerhetstjänster kände till CIA-flyg"
13 december 2005: Europarådet: CIA har fört fångar genom Europa
13 december 2005: Svensk gripen i Prag, misstänkt för terrorism
6 december 2005: CIA-fängelser i Europa tills november
5 december 2005: Luftfartsverket begär hjälp av SÄPO för CIA-plan
5 december 2005: Rice försvarar USA mot tortyranklagelser
4 december 2005: CIA fick flyga obehindrat i Storbritannien
4 december 2005: Europarådet utreder CIA:s förehavanden
3 december 2005: CIA stäms av människorättsorganisation

6 december 2005 Den amerikanska nyhetsstationen ABC meddelade igår att källor inom CIA bekräftat att de haft två hemliga fängelser i Östeuropa, men att de försökt hinna flytta samtliga fångar innan Condoleezza Rices besök denna vecka. Fångarna ska ha varit misstänkta för att tillhöra al-Qaida. Tjänstemän inom CIA har sagt till ABC att elva sådana misstänkta nu förflyttats till nordafrikanska öknen.

Flygbaser från den forna Sovjettiden ska ha varit platsen för fängelserna, säger tjänstemännen. Condoleezza Rice har undvikit att uttala sig om dessa påstådda fängelser. Human Rights Watch har dock rapporterat att de fått uppgifter om att fängelserna ska ha funnits i Polen och Rumänien, men enligt vad ABC erfar har polska försvarsministern Radoslaw Sikorski förnekat sanningen i dessa påståenden. Rumänska politiker meddelar att de ska utreda huruvida påståendena är sanna.

Dessa fängelser ska ha funnits sedan mars 2002 och har inte enbart varit ett europeiskt fenomen. Det första fängelset upprättades då CIA fann den misstänkta al-Qaidaanhängaren Abu Zabayda i Pakistan, och förflyttade honom till en hemlig plats i Thailand. Förra året ska även ett nordafrikanskt land ha gett tillåtelse till ett sådant fängelse.

Tjänstemännen i CIA har även sagt till ABC att USA fört fångar till länder där tuffare förhörstekniker är tillåtna än vad amerikansk lag medger. De fångar som flyttats till dessa länder "har inte nödvändigtvis varit medborgare där", säger en källa till CIA.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Referenser[redigera]