Hoppa till innehållet

Sikhisk busslinje knyter ihop Indien och Pakistan

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
25 mars 2006 kl.09.09 (UTC)
Punjab (Indien) - Indiens premiärminister erbjöd Pakistan vid invigningen av en busslinje mellan länderna nya fredförhandlingar och säkerhetsgarantier.

Indiens premiärminister Manmohan Singh invigde en ny busslinje som ska förbinda städerna Amritsar i indiska Punjab och Nankana Sahib drygt 60 kilometer från Lahore i pakistanska Punjab.

I sitt tal sa Manmohan att gränser inte kan dras om men att de kan göras irrelevanta "linjer på kartan". Han sa också att Kashmir och Jammu borde diskuteras för att hitta pragmatiska och praktiska lösningar.

Indiska Punjab
Karta: Wikipedia. (GFDL)

Mahoman är själv född i pakistanska Punjab och höll sitt tal på punjabi. För många hade talet i sig lika stor symbolisk innebörd som premiärministern budskap.

Punjab delades i en pakistansk och en indisk del 1947 då Storbritannien drog sig tillbaka från Indien. Den nya busslinjen kommer att förbinda två av sikhismen heligaste städer som tar emot miljontals pilgrimer varje år.

Det är ett av flera projekt som syftar till att knyta ihop Punjab tvärs över gränsen. En ny motorväg kommer att börja byggas senare i år och man planerar även ett stort sportevenemang mellan de både delstaterna.

Pakistanska Punjab
Karta: Wikipedia. (GFDL)

Mahoman lovordade också Pakistans president Pervez Musharrafs kamp mot terrorism och extremism. En talesman för Pakistans utrikesministerium sa i gengäld att Mahomans inbjudan till nya fredsförhandlingar återspeglade många positiva känslor.

Pakistan har länge anklagat Indien för att försöka bevara det status quo som råder kring konflikten om Kashmir och välkomnar Mahomans erkännande av att problemet måste diskuteras.

Med sina 25 miljoner invånare (2000) är pakistanska Punjab den folkrikaste provinsen i Pakistan. Nästa alla invånare där är muslimer eftersom många sikher hamnade på den indiska sidan då Punjab delades mellan Indien och Pakistan.

Detta har gjort det svårt för sikher att besöka heliga platser på andra sidan gränsen som staden Nankan Sahib som är sikhismen grundare Guru Nanak Devs födelseplats.


Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

Sydasien

2 maj 2011: Usama bin Ladin dödad
22 oktober 2008: Indien sänder rymdfarkost till månen
2 juni 2008: Bombattentat mot dansk ambassad
17 mars 2008: Danska soldater dödade i Afghanistan
21 januari 2008: Flera Asienbörser rasar kraftigt
19 januari 2008: 15-åring gripen för mordet på Bhutto
14 januari 2008: Saknad afgansk Boeing funnen - 104 befaras döda
14 januari 2008: Svensk soldat död i Afghanistan
14 januari 2008: 2005/11/25: Bombdåd skadar svenskar i Afghanistan
14 januari 2008: Bombattentat i Kabul

Portaler

Indien
Pakistan

Wikipedia

Punjab
Sikhism
Punjab (India) (enwp)
Punjab (Pakistan) (enwp)
Nankana Sahib (enwp)

Händelser 24 marsmars2006kvartal 1vecka 12

Publiceringar 25 marsmars2006kvartal 1vecka 12Referenser