Muhammedteckningarna

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Denna portal startades den 9 februari 2006.
Tidigare relaterade nyheter finns under rubriken Fler nyheter på denna sida samt i kategorin Muhammedteckningarna.

Uppdatera denna sida

Händelser[redigera]

Arla[redigera]

Bojkott kostar Arla en halv miljard

• Arlas meddelar i ett pressutskick att bojkotten av dess mejeriprodukter i Mellanöstern hittills kostat företaget nästan en helvmiljard kronor. (15)
(2 mars)

Libyen[redigera]

Våldsamma protester i Libyen, tiotal döda

• Minst tio personer dog i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i den lybiska hamnstaden Benghazi sedan en grupp brutit sig ur en demonstration mot Muhammedteckningarna och satt eld på det italienska konsulatet i staden. (14)
(18 februari)

Pakistan[redigera]

• Danmark stängde sin ambassad i Islamabad efter flera dagars våldsamma protester där. Tidigare har man stängt ambassaderna i Iran, Syrien, Libanon och Indonesien. (14)
(18 februari)

Fjärde dagen med anti-danska demonstrationer i Pakistan

• Tusentals demonstranter protesterade i den pakistanska kuststaden Karachi mot publiceringen av Muhammedteckningarna. Den är den fjärde dagen som protesterna mot serierna fortsätter i Pakistan. (13)
(17 februari)

Flera döda i demonstrationer i Pakistan

• Ytterligare tre personer i Pakistan har dött i våldsamma protester mot publiceringen av Jyllands-Postens Muhammedserier, två i Peshawar och en Lahore. Enligt BBC:s korrespondent i Islamabad sprider sig protesterna i Pakistan. I huvudstaden har säkerheten kring utländska ambassader höjts och i Punjab har demonstrationsförbud införts. Protestvågen tros ha ett samband med den islamistiska oppositionens kampanj inför ett statsbesök av USA:s president George W Bush i mars. (12)
(15 februari)

Danmark[redigera]

Dansk Folkeparti ökar, socialdemokraterna backar

• Det främlingsfientliga Dansk Folkeparti har gått kraftigt framåt sedan konflikten kring Muhammedteckningarna eskalerat till en internationell konflikt. (11)
(12 februari)

Egypten[redigera]

• I Egypten publicerade tidningen Al-Multaga Dawli ett bildcollage där den danska drottningen framställdes som lättklädd magdansös. (10)
(11 februari)

Storbritannien[redigera]

• I London väntas omkring 30 000 personer ansluta sig till en manifestation som stöds av både kristna grupper och Londons borgmästare. (10)
(11 februari)

Danmark[redigera]

"Danmark angriper muslimer"

• I Danmark sa en talesman för en muslimsk grupp att den danska drottningen Margrethe i sin biografi uppmanat till "opposition mot islam". (8) (10)
(11 februari)

Danmark kallar hem ambassadpersonal från Syrien

• Danmarks ambassadör och övrig ambassadpersonal lämnade Damaskus sedan Syrien sänkt säkerheten kring beskickningen till vad danskarna betraktar som en oacceptabel nivå. Inför väntade demonstrationer i dag lördag uppmanas danska medborgare i Syrien att hålla sig inomhus. (8) (9)
(11 februari)

Jyllands-Posten sparkade redaktör

• Flemming Rose, den redaktör på Jyllands-Posten som valde att publicera Muhammedteckningarna förra året, har befriats från sin tjänst sedan han sagt att han kunde tänka sig att även publicera iranska serier om Förintelsen. (9)
(11 februari)

Hackerattack mot danska webplatser

• Hundratals danska webbplatser har fått sidor vandaliserade med pro-islamiska budskap och fördömanden av publiceringen. (1)
(9 februari)

Malaysia[redigera]

• Samtidigt som Abdullah Badawi uppmanade till försoning mellan väst och islam demonstrerade tusentals människor mot Muhammedbilderna och Danmark utanför konferensbyggnaden. (7)
(10 februari)

Libanon[redigera]

Halv miljon i lugn protest i Libanon

• Enligt polisens beräkningar deltog omkring en halv miljon shiamuslimer i firandet av högtiden Aashura i Libanons huvudstad Beirut. De våldsamheter som många hade fruktat uteblev helt. (2)
(9 februari)

Afghanistan[redigera]

• Samtidigt fortsätter protesterna mot serierna. I Afghanistan dödades ytterligare fyra och ett tjugotal skadades. Afghanistans ledande muslimska råd har uppmanat allmänheten att upphöra med protesterna. (1)
(9 februari)

Bangladesh[redigera]

• I Dhaka marscherade hundratals mot den italienska ambassaden men hindrades av polis från att komma i närheten av byggnaden. (1)
(9 februari)

Palestina[redigera]

• Omkring 300 palestinier attackerade en internationell observationspostering på Västbanken. (1)
(9 februari)

Pakistan[redigera]

• Flera tusen demonstrerade i Pakistan. (1)
(9 februari)

Uttalanden[redigera]

Danmark[redigera]

"Drottning Margrethe II har uppmanat till opposition mot islam."
Muhammed Ismail Yusanto

• I Danmark sa Muhammed Ismail Yusanto, talesman för en muslimsk grupp, att publiceringen av Muhmmedbilderna inte är första gången som danskar attackerar islam. Den danska drottningen Margrethe uppmanade i sin biografi till "opposition mot islam". (10)
(11 februari)

• Anders Fogh Rasmussen återupprepade i ett uttalande till BBC att han inte kunde lägga sig i vad danska tidningar publicerade, men tillade att utvecklingen visar att tryckfriheten måste kombineras med religiös respekt. (1)
(8 februari)

"Demoniseringen av islam och förtalet av muslimer är utbredd i den västerländska kulturens huvudfåra"
Abdullah Badawi
Malaysias premiärminister uppmanar till ömsesidig respekt

• I ett tal vid en konferens i Kuala Lumpur sa Malaysias premiärminister Abdullah Badawi att den stora klyfta som öppnats mellan den muslimska världen och väst berodde på många muslimers frustration över västs utrikespolitik. Han beklagade också att många såg Usama bin-Laden som en representant för islam. (7)
(10 februari)

"Islamismen utmanar det öppna samhället"
Ayaan Hirsi Ali
Nederländerna
Jyllands-Posten får stöd av Ayaan Hirsi Ali

• Jyllands-Posten får stöd av den somali-nederländska parlamentsledmoten och islamkritikern Ayaan Hirsi Ali. I ett uttalande i Berlin sa hon att "islamismen utmanar det öppna samhället" och anklagade politikerna för eftergivenhet mot fundamentalisterna. (6)
(10 februari)

"...deras reaktion visar att deras motiv är mer politiska än ideologiska"
Din Syamsuddin
Indonesien
"Radikala muslimer får för mycket uppmärksamhet"

— Ledaren för Indonesiens näst största muslimska organisation, Din Syamsuddin, sa i ett uttalande att landets polis och media var för mjuka i sitt bemötande av radikala och våldsbenägna muslimska grupper. Den traditionella indonesiska toleransen ställs idag mot en ny våg av intolerans, konstaterar han. (4)

Franz Magnis Suseno, katolsk präst och filosofiprofessor i Jakarta, sa i en kommentar att: "Stora förändringar i Indonesien skapar starka spänningar, men i Indonesien råder ett starkt konsensus att inte låta situationen gå över styr". (5)
(9 februari)

Sverige[redigera]

K G Hammar oroad av muslimska protester

— Sveriges ärkebiskop K G Hammar fördömde vid en paneldebatt i Uppsala publiceringen av de kontroversiella danska serierna. Serierna beskrevs som "oansvariga" och Hammar uttryckte sin oro över konsekvenserna av de våldsamma reaktionerna. (3)
(9 februari)

Frankrike[redigera]

Frankrike
Frankrike
Chirac fördömer ny publicering av Muhammedteckningarna

— Frankrikes president Jacques Chirac fördömde publiceringen av de kontroversiella karikatyrerna av profeten Muhammed sedan ytterligare en fransk tidning beslutat att publicera dem. Chirac sa att ämnen som kan skada andras övertygelse borde undvikas – i skarp kontrast till uttalanden från Danmarks statsminister som insisterat på att en regering inte ska lägga sig i vad tidningarna publicerar. (1)
(9 februari)

Danmark[redigera]

Anders Fogh Rasmussen återupprepade i ett uttalande till BBC att han inte kunde lägga sig i vad danska tidningar publicerade, men tillade att utvecklingen visar att tryckfriheten måste kombineras med religiös respekt. (1)

USA[redigera]

USA:s president George W Bush sa att det var alla regeringar plikt att förhindra attacker mot andra länders beskickningar, men han kritiserade också provokationerna som serierna innebar. USA har annars hållit en låg profil i konflikten, förmodligen för att undvika att späda på anti-amerikanska strömningar runt om i världen. (1)

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice anklagade i går onsdag Iran och Syrien för att i egna syften underblåsa anti-västerländska stämmningar. (5)

FN, EU och Islamiska konferensen[redigera]

I olika uttalanden har FN, EU och Islamiska konferensen uppmanat alla inblandade i konflikten till återhållsamhet. (1)

Iran[redigera]

Iran förnekar att man underblåser hat

Irans vicepresident Isfandiar Rahim Mashaee tillbakavisade USA:s anklagelser att Iran medvetet underblåste protesterna mot publiceringarna av de danska serierna. Han kallade påståendena för "lögner" och sa att det inte fanns någon som helst koppling mellan Irans omdiskuterade atomprogram och konflikten kring serierna. (5)
(9 februari)

Publiceringar[redigera]

Philadelphia Inquirer[redigera]

USA
USA
Philadelphia Inquirer publicerade

• I USA blev Philadelphia Inquirer den första större tidningen som publicerade de danska serierna. Tidigare har New York Sun publicerat dem. (10)
(11 februari)

Charlie Hebdo[redigera]

Frankrike
Frankrike
Charlie Hebdo publicerade

— Den franska tidningen Charlie Hebdo publicerade samtliga tolv karikatyrer tillsammans med karikatyrer av andra religioner. Enligt egna uppgifter har man sålt så många lösnummer att man överväger att trycka en ny upplaga. (1)
(9 februari)

Bakgrund[redigera]

Charlie Hebdo[redigera]

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo har varit känd som ett provokativt inslag i den frodiga franska pressen under flera decennier. Tidningen publicerar regelbundet internationella reportage och artiklar om sekter, sport, jakt och mycket annat. Tidningen betraktas allmänt som en vänstertidning men brukar inte dra sig för att skriva även om vänsterpartier, oavsett om de sitter i regeringen eller inte.
Tidningen har fått sitt namn efter seriefigurens "Snobbens" tecknare Charlie Brown och kortformen för franskans ord för veckotidning "hebdomadaire". Tidningen nuvarande chefredaktör heter Philippe Val. (frwp)

Bidrag saknas

Fler nyheter[redigera]

17 februari 2008: Våldsvåg i Danmark
13 februari 2008: Muhammedbilderna publiceras åter efter avslöjandet om mordplaner på tecknare
13 februari 2008: Sydsvenskan publicerar muhammedbilderna
2 mars 2006: Bojkott kostar Arla en halv miljard
26 februari 2006: Anti-danska protester bricka i pakistansk inrikespolitik
18 februari 2006: Våldsamma protester i Libyen, tiotal döda
17 februari 2006: Fjärde dagen med anti-danska demonstrationer i Pakistan
15 februari 2006: Flera döda i demonstrationer i Pakistan
12 februari 2006: Dansk Folkeparti ökar, socialdemokraterna backar
11 februari 2006: Nya protester mot Danmark
11 februari 2006: Danmark kallar hem ambassadpersonal från Syrien
10 februari 2006: "Väst och islam måste acceptera varandra som jämlikar"
10 februari 2006: "Islamismen utmanar det öppna samhället"
9 februari 2006: Chirac fördömer ny publicering av Muhammedteckningarna
9 februari 2006: Iran förnekar att man underblåser hat
9 februari 2006: "Radikala muslimer får för mycket uppmärksamhet"
9 februari 2006: K G Hammar oroad av muslimska protester
9 februari 2006: Halv miljon i lugn protest i Libanon
7 februari 2006: Danmarks ambassad i Teheran attackerad
6 februari 2006: Muhammedteckningarna - 6 februari
5 februari 2006: Syrien bad nordiska länder om ursäkt för ambassadattackerna
4 februari 2006: Sveriges och Danmarks ambassad i Damaskus satt i brand
4 februari 2006: Annan uppmanade till lugn om Muhammedteckningarna
3 februari 2006: Fortsatta demonstrationer mot Muhammedteckningarna
2 februari 2006: Konflikten kring Muhammedteckningarna växer
1 februari 2006: Muhammedteckningarna publicerade i flera europeiska tidningar
1 februari 2006: Dansk konflikt trappas upp, hot mot nordbor i Gaza
1 februari 2006: Libyen stänger ambassad i Danmark
1 februari 2006: Jyllands-Posten ber om ursäkt för kontroversiell serie


Läs mer[redigera]

Wikimedia[redigera]

Svenska Wikipedia[redigera]

Bidrag saknas

Engelska Wikipedia[redigera]

Franska Wikipedia[redigera]

Externa länkar[redigera]

Bidrag saknas

Lägg till en nyhet[redigera]

Du kan själv skriva en artikel och bidra till bevakningen av denna nyhet:

 1. Leta upp en nyhetskälla
 2. Beskriv nyheten på en ny sida (Börja på huvudsidan, glöm inte att lägga till [[Kategori:Muhammedteckningarna]] i din artikel.)
 3. Lägg till informationen i portalen

Referenser[redigera]

 1. "Chirac warns media over cartoons". BBC News, 8 februari 2006 17:12 GMT
 2. DN-Reuters "Lugnt när halv miljon firade högtid i Libanon". Dagens Nyheter, 9 februari 2006 13:58
 3. Robert Hollander "Ärkebiskop K G Hammar fördömer Muhammedkarikatyrerna". Dagens Nyheter, 8 februari 2006 22:40
 4. Achmad Sukarsono (Reuters) "Muslim leader says Indonesia radicals get too much slack". ABC News, 9 februari 2006
 5. "Iranian VP rejects US accusations of inflaming Muslim anger". Monsters and Critics, 9 februari 2006
 6. "Dutch MP backs Muhammad cartoons". BBC News, 9 februari 2006 18:24 GMT
 7. "Islam-West divide 'grows deeper'". BBC News, 10 februari 2006 09:49 GMT
 8. Ritzau-DN "Dansk ambassadpersonal lämnar Syrien". Dagens Nyheter, 11 februari 2006 05:18
 9. "Danish ambassador to leave Syria". BBC News, 11 februari 2006 01:34 GMT
 10. "Flera protester mot Danmark". Dagens Nyheter, 11 februari 2006 12:20
 11. Ole Rothenborg "Dansk Folkeparti ökar kraftigt". Dagens Nyheter, 12 februari 2006 11:05
 12. "More die in Pakistan cartoon fury". BBC News, 15 februari 2006 09:35 GMT
 13. "Fresh Pakistan cartoon protests". BBC News, 16 februari 2006 11:18 GMT
 14. "'Ten die' in Libya cartoon clash". BBC News, 18 februari 2006 06:48 GMT
 15. "Mångmiljonnota för Arla-bojkott". Dagens Nyheter, 2 mars 2006 12:55