Nordamerika/December 2005-januari 2006

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nyhetsarkiv för Nordamerika december 2005 - januari 2006
Kanada
Kanadensare inför rätta för 27 mord på prosituerade

— Den kanadensiske grisfarmare som anklagats för att vara landets värsta massmördare någonsin förklarar sig oskyldig till morden på de 27 prostituerade som han åtalats för. Mannen greps för fyra år sedan misstänkt för att ha mördat kvinnor under en 25-årsperiod.
(31 januari)

USA
Kalifornien klassar tobaksrök som luftförorening

— Kalifornien blir den första amerikanska delstaten som klassificerar tobaksrök som en luftförorening med samma klassificering som dieselutsläpp. Med det nya beslutet tros Kalifornien gå i bräschen för inte bara andra delstater i USA utan för länder runtom i hela världen.
(28 januari)

Kanada
Kanadas nye premiärminister avfärdar USA-kritik

— Kanadas nye premiärminister Stephen Harper försvarade det konservativa partiets planer på att stationera militära isbrytare i de delar av Norra ishavet som Kanada gör anspråk på.
(27 januari)

USA
Pentagonrapport beskriver armén som utsliten

— En Pentagonstudie av effekterna som krigen i Afghanistan och Irak haft på rekryteringen i USA har färdigställts. Enligt rapporten gör problemen med nyrekryteringen armén oförmögen att upprätthålla den nuvarande truppnärvaron i Irak under den period som behövs för att motverka det pågående upproret där.
(26 januari)

"Vita huset motarbetar Katrina-utredning"

— Vita huset försöker hindra senatens katastrofkommitté från att utreda Bushadministrationens ansvar i samband med varningar inför orkanen Katrinas framfart i New Orleans. Det säger den demokratiske senatorn Joseph Lieberman som leder utredninge.
(25 januari)

Kanada
Kanada får konservativ regering

— Enligt preliminära reslutat från parlamentsvalet i Kanada avgår den liberala regeringen för att lämna plats åt en konservativ minoritetsregering. Det konservativa partiet vann i 122 valdistrikt mot liberalernas 103. För egen majoritet i underhuset krävs dock 155 av platserna och den konservative partiledaren Stephen Harper blir därför tvungen att bilda en minoritetsregering.
(24 januari)

USA
Ford säger upp 30.000 anställda i Nordamerika

— Den amerkanska biltillverkaren Ford kommer att stänga fjorton av sina fabriker i Nordamerika som en del av sina planer på att skära ned sina kostnader i regionen med omkring 6 miljarder dollar. Beslutet innebär att 25-30 000 anställda förlorar sina arbeten och att antalet tillverkade fordon minskar med 1,2 miljon per år.
(24 januari)

Kanada
Kanada väljer nytt parlament

— I opinionsundersökningar inför dagens val i Kanada leder det konservativa partiet med tio procentenheter för det liberala regeringspartiet, men det räcker inte för att få egen majoritet i underhuset.
(23 januari)

Republikanskt reformpaket efter mutskandal i USA:s kongress

— Republikanska kongressledamöter har släppt ett reformförslag som ska motverka den typen av korruptionsskandaler som nyligen orsakades av mäktig lobbyist. Enligt reformpaketet ska de flesta gåvor och privatfinansierade resor förbjudas.
(18 januari)

Bush tillbakavisade kritik om Guantanamo

— Vid ett möte i Washington tillbakavisade USA:s president George W. Bush den kritik som Tysklands förbundskansler Angela Merkel riktat mot de kontroversiella lägret i Guantananmo på Kuba.
(16 januari)

USA
Clinton förhandlade fram AIDS-avtal

— USA:s förre president Bill Clinton meddelar att hans välgörenhetsstiftelse Clinton Foundation förhandlat fram ett avtal med flera läkemedelsföretag som innebär att en miljon människor i fattiga länder kommer att få tillgång till AIDS-mediciner.
(13 januari)

Dick Cheney förd till sjukhus

— USA:s vicepresident Dick Cheney har förts till sjukhus sedan han drabbats av andnöd och misstänkt ödem/vätskeretention.
(9 januari)

Google öppnar videobutik på internet

— Google ska börja sälja video och TV-program via internet meddelade en av företagets grundare, Larry Page, vid ett framträdande i Las vegas.
(7 januari)

Kraftigt jordskalv i Mexiko utan skadade

— Ett kraftig jordskalv inträffade i Californiaviken innaför Californiahalvön i östra Mexiko. Skalvet, som uppmätte 6,7 på Richterskalan, kändes av i flera mexikanska städer men inga rapporter om skadade har inkommit.
(5 januari)

Endast en gruvarbetare överlevde i West Virginia, tidigare uppgifter felaktiga

— Endast en av de tretton instängda gruvarbetarna i West Virginia överlevde olyckan, uppger Reuters och dementerar därmed tidigare uppgifter som tvärtom hävdade att 12 hade överlevt. Den bitterhet bland anhöriga som följde det nya beskedet kontrasterar dramatisk mot de tidigare glädjescenerna då de anhöriga sjöng 'It's a miracle' i den lokala baptistkyrkan och kyrkoklockorna ringde i staden.
(4 januari)

Nordamerika
Sista spåren av orkansäsongen 2005?

— Den tropiska cyklonen Zeta rör sig långsamt över Atlanten i västlig riktning mot Karibien. Den antas inte utgöra något hot mot land.
(2 januari)

USA
Bush försvarade omdiskuterat spionprogram

— George W Bush försvarade det spionprogram som New York Times avslöjade i december och kallade programmet "begränsat" och "nödvändigt".
(2 januari)

Kuba
Fördubbling av antalet hungerstrejkande på Guantanamo

— Antalet fångar som hungerstrejkar på den amerikanska militärbasen Guantanamo har mer än fördubblats sedan julafton. Människorättsgrupper har länge kritiserat förhållandena på basen och att omkring 500 människor settat fängslade i snart fyra år utan att ha anklagats för något brott. Bushadministrationen har förnekat anklagelser om att tortyr förekommer på basen.
(30 december)

Kanada
Skottlossning i folkmassa i Toronto

— En person omkom och sex skadades då minst två män öppnade eld på en folktät shoppinggata i centrala Toronto.
(27 december)

USA
Transportstrejk i New York

— Omkring sju miljoner New York-bor tvingades för andra dagen ta sig till fots till och från jobbet i vinterkylan sedan transportstrejken hamnat i domstol. Transportfacket har dömts till en miljon dollar i skadestånd per dag.
(22 december)

Mexiko
Mexikos president kallade USA-stängsel "skamligt"

— Mexikos president Vicente Fox kallade USA:s planer på att bygga ett stängsel längs med länder gemensamma gräns "skamligt". Han liknade förslaget vid Berlinmuren och sa att det var orimligt att bygga murar mellan två grannländer, i synnerhet i Amerika där den stora majoriteten av befolkningen är emigranter.
(19 december)

George W Bush
Bush gav order om avlyssning av amerikanska medborgare

— Efter terroristattackerna mot USA 2001 lät USA:s president George W. Bush underrättelsetjänsten avlyssna amerikanska medborgare utan att erforderligt tillstånd, skriver New York Times.
(16 december)

Bush: "Iran är ett hot"

— President George Bush sa under onsdagen i en intervju med Fox News att han ser Iran som ett hot. Han säger dock att han har för avsikt att verka med diplomatiska medel, men hans mål är att "få ett slut på tyranniet".
(15 december)

Bush: Kriget mot Irak rätt men på felaktiga grunder

— Bush har i ett pressuttalande erkänt att kriget mot Irak grundades på felaktig information som hans säkerhetstjänt tillhandahållit. Att avsätta Saddam Hussein var däremot moraliskt rättfärdigt, säger han. Uttalandet kommer kvällen före Irak går till parlamentsaval.
(14 december)

Miami visar att flygsäkerheten fungerar, säger experter

— Säkerheten fungerade, händelsen i Miami visar att man inte leker med systemet. Det verkar vara den allmäna bedömningen i USA dagen efter skotten på Miamis flygplats.
(9 december)

Miamis flygplats

Flygvakt sköt ihjäl passagerare i Miami
— En flygpassagerare som påstod att han hade en bomb i handbagaget och sedan vägrade överlämna väskan till säkerhetspersonalen, sköts ihjäl på Miamis internationella flygplats. Sedan väskan sprängts visade den sig inte innehålla någon bomb.
(8 december)

Rice försvarar USA mot tortyranklagelser
— USA:s utrikesminister Condoleezza Rice svarade idag på anklagelserna som riktats mot CIA i Europa, om tortyr, hemliga fångtransporter och fängelser. Rice sa att USA till fullo respekterar andra länders självständighet och lyder internationella lagar.
(5 december)

CIA

CIA stäms av människorättsorganisation
— Människorättsorganisationen American Civil Liberties Union kommer att stämma CIA för dess sätt att behandla så kallade "spökfångar". Enligt organisationen är syftet med stämningen att sätta stopp för transporterna av fångar till länder som bristeri repsekten för de mänskliga rättigheterna.
(3 december)

Tusende dödsdomen genomförd i USA
— I North Carolina på amerikanska östkusten avrättades idag Kenneth Lee Boyd genom en giftinjektion. Han blev den tusende person som avrättas i USA sedan dödsstraffet återinfördes 1976.
(2 december)

Fler CIA-flygningar än tidigare känt
— The Guardian skriver idag att CIA:s hemliga transporter av fångar under det så kallade "kriget mot terrorismen" varit betydligt fler än vad som tidigare framkommit. Condoleezza Rice har lovat att uttala sig i nästa vecka.
(2 december)

Orkanen Katrina

Värsta orkansäsongen hitills bara början
— I USA andas man ut sedan den värsta orkansäsongen sedan 1851 officiellt är över. Ovädren har åstakommit en förödelse för tusentals miljarder kronor och kostat flera tusen människor livet. Men experterna spår en likadan säsong nästa år – eller värre.
(1 december)