Nordamerika/December 2005-januari 2006
- Nyhetsarkiv för Nordamerika december 2005 - januari 2006
— Den kanadensiske grisfarmare som anklagats för att vara landets värsta massmördare någonsin förklarar sig oskyldig till morden på de 27 prostituerade som han åtalats för. Mannen greps för fyra år sedan misstänkt för att ha mördat kvinnor under en 25-årsperiod.
(31 januari)
— Kalifornien blir den första amerikanska delstaten som klassificerar tobaksrök som en luftförorening med samma klassificering som dieselutsläpp. Med det nya beslutet tros Kalifornien gå i bräschen för inte bara andra delstater i USA utan för länder runtom i hela världen.
(28 januari)
— Kanadas nye premiärminister Stephen Harper försvarade det konservativa partiets planer på att stationera militära isbrytare i de delar av Norra ishavet som Kanada gör anspråk på.
(27 januari)
— En Pentagonstudie av effekterna som krigen i Afghanistan och Irak haft på rekryteringen i USA har färdigställts. Enligt rapporten gör problemen med nyrekryteringen armén oförmögen att upprätthålla den nuvarande truppnärvaron i Irak under den period som behövs för att motverka det pågående upproret där.
(26 januari)
— Vita huset försöker hindra senatens katastrofkommitté från att utreda Bushadministrationens ansvar i samband med varningar inför orkanen Katrinas framfart i New Orleans. Det säger den demokratiske senatorn Joseph Lieberman som leder utredningen.
(25 januari)
— Enligt preliminära resultat från parlamentsvalet i Kanada avgår den liberala regeringen för att lämna plats åt en konservativ minoritetsregering. Det konservativa partiet vann i 122 valdistrikt mot liberalernas 103. För egen majoritet i underhuset krävs dock 155 av platserna och den konservative partiledaren Stephen Harper blir därför tvungen att bilda en minoritetsregering.
(24 januari)
— Den amerikanska biltillverkaren Ford kommer att stänga fjorton av sina fabriker i Nordamerika som en del av sina planer på att skära ned sina kostnader i regionen med omkring 6 miljarder dollar. Beslutet innebär att 25-30 000 anställda förlorar sina arbeten och att antalet tillverkade fordon minskar med 1,2 miljon per år.
(24 januari)
— I opinionsundersökningar inför dagens val i Kanada leder det konservativa partiet med tio procentenheter för det liberala regeringspartiet, men det räcker inte för att få egen majoritet i underhuset.
(23 januari)
— Republikanska kongressledamöter har släppt ett reformförslag som ska motverka den typen av korruptionsskandaler som nyligen orsakades av mäktig lobbyist. Enligt reformpaketet ska de flesta gåvor och privatfinansierade resor förbjudas.
(18 januari)
— Vid ett möte i Washington tillbakavisade USA:s president George W. Bush den kritik som Tysklands förbundskansler Angela Merkel riktat mot de kontroversiella lägret i Guantananmo på Kuba.
(16 januari)
— USA:s förre president Bill Clinton meddelar att hans välgörenhetsstiftelse Clinton Foundation förhandlat fram ett avtal med flera läkemedelsföretag som innebär att en miljon människor i fattiga länder kommer att få tillgång till AIDS-mediciner.
(13 januari)
— USA:s vicepresident Dick Cheney har förts till sjukhus sedan han drabbats av andnöd och misstänkt ödem/vätskeretention.
(9 januari)
— Google ska börja sälja video och TV-program via internet meddelade en av företagets grundare, Larry Page, vid ett framträdande i Las Vegas.
(7 januari)
— Ett kraftig jordskalv inträffade i Californiaviken innanför Californiahalvön i östra Mexiko. Skalvet, som uppmätte 6,7 på Richterskalan, kändes av i flera mexikanska städer men inga rapporter om skadade har inkommit.
(5 januari)
— Endast en av de tretton instängda gruvarbetarna i West Virginia överlevde olyckan, uppger Reuters och dementerar därmed tidigare uppgifter som tvärtom hävdade att 12 hade överlevt. Den bitterhet bland anhöriga som följde det nya beskedet kontrasterar dramatisk mot de tidigare glädjescenerna då de anhöriga sjöng 'It's a miracle' i den lokala baptistkyrkan och kyrkoklockorna ringde i staden.
(4 januari)
— Den tropiska cyklonen Zeta rör sig långsamt över Atlanten i västlig riktning mot Karibien. Den antas inte utgöra något hot mot land.
(2 januari)
— George W Bush försvarade det spionprogram som New York Times avslöjade i december och kallade programmet "begränsat" och "nödvändigt".
(2 januari)
— Antalet fångar som hungerstrejkar på den amerikanska militärbasen Guantanamo har mer än fördubblats sedan julafton. Människorättsgrupper har länge kritiserat förhållandena på basen och att omkring 500 människor suttit fängslade i snart fyra år utan att ha anklagats för något brott. Bushadministrationen har förnekat anklagelser om att tortyr förekommer på basen.
(30 december)
— En person omkom och sex skadades då minst två män öppnade eld på en folktät shoppinggata i centrala Toronto.
(27 december)
— Omkring sju miljoner New York-bor tvingades för andra dagen ta sig till fots till och från jobbet i vinterkylan sedan transportstrejken hamnat i domstol. Transportfacket har dömts till en miljon dollar i skadestånd per dag.
(22 december)
— Mexikos president Vicente Fox kallade USA:s planer på att bygga ett stängsel längs med länder gemensamma gräns "skamligt". Han liknade förslaget vid Berlinmuren och sa att det var orimligt att bygga murar mellan två grannländer, i synnerhet i Amerika där den stora majoriteten av befolkningen är emigranter.
(19 december)
— Efter terroristattackerna mot USA 2001 lät USA:s president George W. Bush underrättelsetjänsten avlyssna amerikanska medborgare utan att erforderligt tillstånd, skriver New York Times.
(16 december)
— President George Bush sa under onsdagen i en intervju med Fox News att han ser Iran som ett hot. Han säger dock att han har för avsikt att verka med diplomatiska medel, men hans mål är att "få ett slut på tyranniet".
(15 december)
— Bush har i ett pressuttalande erkänt att kriget mot Irak grundades på felaktig information som hans säkerhetstjänt tillhandahållit. Att avsätta Saddam Hussein var däremot moraliskt rättfärdigt, säger han. Uttalandet kommer kvällen före Irak går till parlamentsval.
(14 december)
— Säkerheten fungerade, händelsen i Miami visar att man inte leker med systemet. Det verkar vara den allmäna bedömningen i USA dagen efter skotten på Miamis flygplats.
(9 december)
Flygvakt sköt ihjäl passagerare i Miami
— En flygpassagerare som påstod att han hade en bomb i handbagaget och sedan vägrade överlämna väskan till säkerhetspersonalen, sköts ihjäl på Miamis internationella flygplats. Sedan väskan sprängts visade den sig inte innehålla någon bomb.
(8 december)
Rice försvarar USA mot tortyranklagelser
— USA:s utrikesminister Condoleezza Rice svarade idag på anklagelserna som riktats mot CIA i Europa, om tortyr, hemliga fångtransporter och fängelser. Rice sa att USA till fullo respekterar andra länders självständighet och lyder internationella lagar.
(5 december)
CIA stäms av människorättsorganisation
— Människorättsorganisationen American Civil Liberties Union kommer att stämma CIA för dess sätt att behandla så kallade "spökfångar". Enligt organisationen är syftet med stämningen att sätta stopp för transporterna av fångar till länder som brister i respekten för de mänskliga rättigheterna.
(3 december)
Tusende dödsdomen genomförd i USA
— I North Carolina på amerikanska östkusten avrättades idag Kenneth Lee Boyd genom en giftinjektion. Han blev den tusende person som avrättas i USA sedan dödsstraffet återinfördes 1976.
(2 december)
Fler CIA-flygningar än tidigare känt
— The Guardian skriver idag att CIA:s hemliga transporter av fångar under det så kallade "kriget mot terrorismen" varit betydligt fler än vad som tidigare framkommit. Condoleezza Rice har lovat att uttala sig i nästa vecka.
(2 december)
Värsta orkansäsongen hitills bara början
— I USA andas man ut sedan den värsta orkansäsongen sedan 1851 officiellt är över. Ovädren har åstadkommit en förödelse för tusentals miljarder kronor och kostat flera tusen människor livet. Men experterna spår en likadan säsong nästa år – eller värre.
(1 december)