Asien/November 2005-januari 2006

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Arkiv för tidigare huvudnyheter från Asien
Japans utrikesminister backar om krigshelgedom

— Japans utrikesminister Taro Aso har tagit tillbaka sin begäran att kejsaren ska göra ett besök vid krigshelgedomen Yasukuni efter protester från Kina och Korea.
(31 januari)

Lägeskarta
Världen firar kinesiskt nyår

— Miljontals människor över hela världen firade det kinesiska nyåret och det nya året – hundens år. I Kina och i världens alla Chinatowns dansade drakar under fyrverkierna.
(29 januari)

Indonesien
Stort jordskalv utanför Indonesien, inga skadade

— Ett jordskalv som uppmätte 7,7 på Richterskalan drabbade östra Indonesien i Bandasjön söder om Moluckerna. Inga uppgifter som skadade har inkommit.
(28 januari)

Malaysia
Malaysia planerar halv, krökt bro

— Malalysia kommer att fortskrida med sina planer att bygga en krökt bro över det smala sund som skiljer malaysiska fastlandet från Signapore, trots att överläggningarna mellan länderna kring bron strandat.
(27 januari)

Sydkorea
Agent Orange-drabbade vann i koreansk domstol

— Högsta domstolen i Sydkoreas huvudstad Seoul beslutade att de två amerikanska företag som under Vietnamkriget tillverkade avlövningsmedlet Agent Orange ska betala skadestånd till de koreanska krigsveteraner som drabbats av medicinska efterverkningar.
(26 januari)

Vietnam
Vietnam släpper politisk fånge

— Vietnamn har släppt den politiske fången Nguyen Khac Toan som settat fängslad sedan 2002 dömd för spioneri sedan han via mail vidarebefodrat information om en bondeprotest till vietnamesiska grupper utomlands.
(26 januari)

Sri Lanka
Lankesiska fredssamtal tas upp i Schweiz

— En norsk medlare rapporterar att den lankesiska regeringen och de Tamilska tigrarna gått med på att inleda förhandlingar i Schweiz i februari. Samtalen ses som en steg bort från det eskalerande våldet på Sri Lanka som många fruktar riskerar att göra slut på vapenvilan och leda till ett nytt krig.
(25 januari)

Nepalesisk polis upplöste demonstration i Kathmandu

— Polis i Nepals huvudstad Kathmandu upplöste med våld en demonstration som krävde kung Gyanendras avgång. Det våldsamma tillslaget kom kort efter att det tidigare mötesförbudet hävts i stora delar av staden.
(24 januari)

23 döda i sammandrabbning i Nepal

— Sex regeringssoldater och sjutton moaistrebeller dödades under en attack mot patrulerande regeringssoldater, uppger militära källor i Nepal. Landets oppositionspartier fortsätter att kräva att kung Gyanendra ska ge upp sin maktposition och uppmanade till ytterligare tre dagars protester mot arresteringen av hundratals oppositionella under förra veckan.
(22 januari)

Utegångsförbud natt som dag i Kathmandu

— Tusentals nepalesiska regeringssoldater patrullerar gatorna i huvudstaden och övervakar de två utegångsförbud som införts – ett nattetid som träder i kraft kl 21 och ett dagtid 08-18. Samtidigt har två av Nepals ledande oppositionsledare placerats i husarrest.
(20 januari)

Nepal
Minst 50 oppositionella gripna i Nepal

— Inför planerade deomkratidemonstrationer på fredag har nepalesiska myndigheter låtit gripa minst 50 personer och stänga av telefonlinjerna i huvudstaden Kathmandu.
(19 januari)

Kambodja
Fyra politiska fångar släppta i Kambodja

— Kambodjas premiärminister Hun Sen meddelade att de fyra regeringskritiker som settet häktade kommer att släppas som en "gåva" till USA som kritiserat den kambodjanska regeringens agerande. (18 januari)

Indonesien
Flicka i Indonesien dog av fågelviruset

— Officiella indonesiska talesmän uppger att ytterligare en person i landet har avlidit av fågelviruset H5N1. Den 13-åriga flickan som dog på Java i lördags blir därmed den trettonde personen i Indonesien som dör i fågelinfluensan (16 januari)

Mongoliet
Kris för regeringskoalition i Mongoliet

— Då tio av den mongolska regeringens ministrar lämnade in sin avskedsansökan i onsdags inleddes en politisk kris som kan sluta med att premiärministern Tsakhia Elbegdorj tvingas avgå. (13 januari)


Indiska läkare ifrågasätter forskningsrapport om födelsekontroll

— En ledande läkarorganistation i Indien ifrågasätter den indisk-kanadensiska forskningsrapport som hävdat att tio miljoner kvinnofoster gått förlorade i Indien under de två senaste decennierna. (11 januari)

Nordkorea
Kim Jong Il besöker Kina

— Nordkoreas ledare Kim Jong Il har inlett ett besök i grannlandent Kina. Före gryningen passerade den hemlighetsfulle ledaren gränsen till Kina vid staden Dangong i sitt specialbyggda bepansrat tåg under stränga säkerhetsarrangemang. (10 januari)


En halv miljon flickfoster väljs bort årligen i Indien

— Minst tio miljoner indiska flickor har valts bort genom aborter och fosterdiagnostik under senaste tjugo åren visar en medicinsk forskningsrappor. Undersökningen visade att i genomsnitt födds 933 flickor per 1 000 pojkar. (9 januari)

Kashmir
Pakistansk fredssträvare får blandat mottagande

— Kraven från Pakistans president att tre städer i Indien-kontrollerade delar av Kashmir ska demilitariseras har fått visst stöd i regionen, men i Delhi säger man att "våra trupprörelser kan inte dikteras av främmande makt". (8 januari)

Handeln Kina-Afrika ökade med en tredjedel

— Handeln mellan Kina och Afrika ökade med 39 procent under de tio första månaderna förra året. Officiell kinesisk statistik visar att kinesiska investeringar i framför allt oljeindustrin i Sudan gjort att Kina nu importerar varor från Afrika för drygt femton miljarder dollar. Samtidigt har Kina avskaffat avgifter på 190 olika varor från Afrikas fattigaste länder.
(7 januari)

Samtal om ny järnvägsförbindelse mellan Indien och Pakistan

— Indien och Pakistan har inlett samtal som ska leda till att en andra järnvägsförbindelse mellan länderna öppnas.
(5 januari)

Bomber i Nepal sedan rebeller avbrutit vapenvila

— Några timmar efter att de maoistiska rebellerna i Nepal abrutit den fyra måndder lång vapenvilan detonerade flera explosioner runt om i Nepal.
(4 januari)

Japan planerar för frihandelsavtal med Australien och Indien

— Enligt uppgifter i japansk press planerar den japanska regeringen för frihandelsöverläggningar med Australien och Indien 2007 samt med Kina 2009.
(3 januari)

Pakistan
Regn och snö stoppar hjälpsändningar i Pakistan

— Vinterns värsta snö- och regnperiod hittills har orsakat flyförbud vilket ytterligare förvärrar situationen för miljontals redan hårt prövade hemlösa i norra Pakistan.
(2 januari)

Indonesisk militär dra sig ur Aceh

— En ceremoni markerade det ögonblick då de sista indonesiska styrkorna drog sig tillbaka från Aceh på norra Sumatra. Tillbakadragandet innebär det sista militära steget i den fredsuppgörelse mellan den indonesiska regeringen och frihetsrörelsen GAM som ingicks efter tsunamikatastrofen som drabbade regionen så hårt. Nyligen lämnade rebellrörelsen in omkring 800 vapen.
(29 december)

Malaysia
Malay-hinduisk Mt Everest-hjälte får muslimsk begravning

— En malaysisk bergbestigare kommer att få en muslimsk begravning mot hans hinduiska änkas vilja beslutade landets högsta domstol. Änkans advokat sa i en kommentar att domslutet visar hur det står till med religionsfriheten i landet.
(28 december)

Yamagata
Tågolycka i norra Japan - 4 döda, 33 skadade

— Mycket snö har fallit över Japan den senast tiden och vindar på mer än 70 km/h tros ha lyft tåget från rälsen då tåget passerade en bro. Det finns också misstankar om att föraren bröt mot en hastighetsbegränsning eftersom han låg efter tidtabellen.
(26 december)

Fågelvirus utvecklar resistens - fler dödsfall i Sydostasien

— Fågelviruset H5N1 tycks utveckla resitens mot läkemedlet Tamiflu, enligt en rapport i tidskriften New England Journal of Medicine. Totalt har fågelinfluensan orsakat 70 dödsfall i Sydostasien, främst i Vietnam och Thailand.
(22 december)

Jordskalv i norra Indonesien

— Ett jordskalv som uppmätte 5,2 på Richterskalan inträffade på norra Sulawesi i Indonesien, enligt uppgifter från meteorologiska och geofysiska institutet i Manado på nordöstra Sulawesi.
(21 december)

Reformförslag prövas i Hongkongs lagråd

— En omröstning om en mindre reform av valsystemet i Hongkongs lagråd ser ut att bli en motgång för territoriets ledare Donald Tsang. Demokratirörelsen i Hongkong har avfärdat förslaget som otillräckligt och kräver en tidtabell för införande av allmänrösträtt istället.
(20 december)

Rebeller i Aceh lägger ned vapnen

— Rebellrörelsen i Aceh har överlämnat sina sista vapen i utbyte mot att Indonesien drar tillbaka sina återstående trupper i regionen.
(19 december)

Skottdrama orsakar protester i Nepal

— Oppositionspartierna i Nepal har uppmanat till generalstrejk i protest mot de skott som dödade tolv personer och skadade ytterligare 19.
(16 december)

Soldat sköt in i folkmassa i Nepal

— Minst 11 dog och 19 skadades då en civilklädd soldat sköt mot en folkmassa utanför Nepals huvudstad Katmandu. Händelsen inträffade under en religiös festival.
(15 december)

Östasien tar första stegen mot integration

— 16 delegationer från länder i och omkring Östasien träffades i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur för att diskutera handel, utveckling och säkerhet. Men många frågor står mellan och inom länderna i den hetrogena regionen.
(14 december)

Lägeskarta
40 omkom i Lahore när buss exploderade

– Omkring 40 dödades och 20 skadades i den pakistanska staden Lahore då den buss de färdades i exploderade. Gnistor från en smällare antände fyrverkeripjäser i bussen som blev helt övertänd på några sekunder.
(12 december)

Lägeskarta
Japan öppnar för nötkött från Kanada och USA

— Amerikansk biff förbjöds i Japan i december 2003 sedan man funnit fall av galna ko-sjukan. Beslutet, som kom i torsdags, innebär att nötkött mindre än 21 månader gammalt nu betraktas som säkert i Japan.
(9 december)


Gruvolycka i Kina dödade 54
— En gruvexplosion i Tangshan 130 km väster om Beijing dödade 54, ytterligare 22 saknas. Olyckan är en av många den senaste tiden vilket innebär att säkerheten i den kinesiska gruvindustrin på nytt hamnar på världens löpsedlar.
(8 december)

Flygolycka i Teheran dödar 120
— Ett transportflygplan kraschade i ett bostadshus i Irans huvudstad Teheran och dödade minst 120 människor. Iran lägger skulden på USA:s handelsblockad som gjort det svårt att hitta reservdelar till det minst 25 år gamla flygplanet.
(7 december)

Valet i Kazakstan blir en storseger för presidenten
— Med 77-90% av rösterna kan Nursultan Nazarbajev sitta kvar som Kazakstans president i ytterligare sju år. Nazarbajev har settat sedan 1989 och tidigare val har inte bedömts som fria och rättvisa.
(5 december)

Hongkong demonstrerade för demokrati
— En kvarts miljon Honkongbor demonstrerade på lördagen i Honkong och krävde att den kinesiska regeringen i Beijng skulle införa demokrati i territoriet.
(5 december)

Oppositionen vann viktig seger på Taiwan
— I ett val som betraktats som en misstroenderöstning mot den sittande presidenten, vann oppositionen stort. Många hoppas nu att dialogen med den stora grannen på fastlandet ska komma igång.
(4 december)

Waziristans flagga

Explosion i Pakistan dödade al-Qaida-ledare
— Vid en explosion i Waziristan vid Pakistans gräns mot Afghanitan dödades en av al-Qaidas ledare i torsdags. Det bekräftade Pakistans president vid ett besök i Kuwait idag.
(3 december)

Tortyr fortfarande vanligt i Kina
— Fallen av tortyr i kinesiska fängelser har minskat, men absolut inte upphört, enligt en FN-talesman som rest runt i landet. Han uppger sig ha blivit motarbetad av myndigheterna som hotat offer och deras anhöriga. I Kina avskaffades officiellt toryr 1996 men många rapporter om tortyr förekommer fortfarande.
(2 december)

Lägeskarta Waziristan

Explosion i Pakistan dödar fem al-Qaida-anhängare
— I Waziristan i norra Pakistan dog fem personer och två skadades då den byggnad de befann sig i sprängdes i luften. Enligt regeringstalesmän orsakades explosionen av sprängmedel som männen förvarade i huset. Lokala vittnesmål talar om raketer från en helikopter. I Waziristan gömmer sig många talibaner och al-Qaida tros ha förgreningar i området.
(1 december)