Afrika/November 2005-januari 2006

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nyhetsarkiv för Afrika november 2005 - januari 2006
Nigeria
Gisslan i Nigeria frisläppt

— Fyra utländska oljearbetare som hållits som gisslan i nästan fyra veckor har frigivits. Enligt en brittisk diplomat är alla gisslan oskadda. Officella nigerianska talesmän förnekar att någon lösensumma betalats ut. De fyra i gisslan – från USA, Storbritannien, Bulgarien och Honduras – flögs till huvudstaden Abuja där de fick möta presidenten.
(31 januari)

Liberia
Johnson-Sirleaf: "Taylor av underordnad betydelse"

— Vid sin första presskonferens sa Liberias nytillträdde president Ellen Johnson-Sirleaf att en rättegång mot hennes företrädare Charles Taylor var av "sekundärt" intresse.
(29 januari)

Afrika
FN fördömde centralafrikanska milisgrupper

— FN:s säkerhetsråd har enhälligt antagit en resolution som fördömmer de beväpnade grupper som destabiliserar stora delar av Central- och Östafrika. De fortgående konflikterna kring de stora sjöarna där har sedan folkmordet i Rwanda 1994 kostat miljontals människor livet.
(28 januari)

Elfenbenskusten
Sanktioner mot Elfenbenskusten nära förestående

— Omkring 400 civila FN-medarbetare lämnade Elfenbenskusten inför de sanktioner mot dem som motarbetar fredsprocessen som många förväntar sig kommer att införas inom kort.
(27 januari)

Ivoriansk oppositionsledare tillbaka från exil

— Den ivorianske oppositionsledaren och landets tidigare premiärminister, Alassane Ouattara, har återvänt till Elfenbenskusten för att ställa upp i presidentvalet efter att ha tillbringat tre år i exil i Paris.
(26 januari)

Nigeria
Italienskt oljebolag drar sig ur Nigeria

— Det italienska oljebolaget Agip kallar tillbaka sina anställda från södra Nigeria sedan företagets kontor i Port Harcourt attackerats av beväpnade män i snabba gummibåter. Minst nio människor dödades i attacken och stora summor pengar stals.
(25 januari)

Kongo
Åtta guatemalanska FN-soldater dödade i Kongo

— Åtta guatemalanska FN-soldater dödades i sammandrabbningar med ugandiska rebeller i en nationalpark i nordöstra Kongo.
(24 januari)

Liberia
Liberias nya president bryter våldtäktstabu

— Ett av de första löftena som Liberias nya president, Ellen Johnson-Sirleaf, gav vod sitt tillträde var att motverka våldtäkter. Hon chockerade åhörarna vid invigningsceremonin genom att berätta att hon personligen utsatts för våldtäktsförsök.
(23 januari)

Egypten
Egypten släpper sudanesiska flyktingar

— Egyptiska myndigheter har meddelat att man kommer att släppa alla kvinnor och barn som greps i samband med den brutala polisräd mot en grupp sudanesiska flyktingar i början av januari.
(19 januari)

Elfenbenskusten
Elfenbenskusten "på gränsen till krig"

— Ivorianska rebeller varnar för att protesterna och de havererade fredssamtalen i det centralafrikanska landet riskerar att leda till krig.
(18 januari)

Liberia
Liberia får Afrikas första kvinnliga statsöverhuvud

— Politiska ledare från Afrika och andra länder runtom i världen kommer att ta sig till Liberia för att bevittna Ellen Johnson-Sirleaf svära presidenteden. Hon blir då Afrikas första kvinnliga statsöverhuvud.
(16 januari)

Sudan
FN planerar att skicka trupper till Darfur

— FN planerar att sända fredsbevarande styrkor till Darfur sedan Afrikanska unionen meddelat att man nödvändiga resurser för att upprätthålla sin styrka på 6 000 man i den krigsdrabbade regionen.
(13 januari)

Djibouti
Djibouti vill pröva Frankrike i internationell domstol

— Fallet med den franske domare som dog i Djibouti 1995 har inneburit en fortgående diplomatisk dispyt mellan Djibouti och Frankrike. Nu driver Djibouti fallet till internationell domstol.
(11 januari)

Uganda
Rwandisk soldat fälld för mord på gorillaturister

— En före detta rwandisk soldat har förklarats skydlig för mordet på åtta gorillaturister och en parkvakt i Uganda 1999. Morden ingick i en serie attacker mot engelskspråkiga turister i Uganda efter folkmordet i Rwanda och var förödande för ugandiska turistindustrin.
(9 januari)

Darfur
Attack mot fredsbevarande styrka i Darfur

— En omkom och tio skadades då oidentifierade beväpnade män attackerade en senegalesisk fredsbevarande styrka i västra Darfur.
(8 januari)

Tchad
Världsbanken stoppar lån till Tchad

— Världsbanken har drag in alla lån till Tchad sedan landet brutit en överenskommelse om regleringen av oljeinkomster.
(7 januari)

Malawi
Störtflod gjorde tiotusentals hemlösa i Malawi

— En störtflod i södra Malawi har gjort uppskattningvis 40 000 människor hemlösa och dödat en. Dessutom har störtfloden förstört många vägar vilket försvårar kommunikationerna och man fruktar därför att betydligt fler kan ha drabbats.
(4 januari)

Elfensbenskusten
Attack mot militärförläggning i Elfenbenskusten

— Beväpnade män attackerade en arméförläggning i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan under måndagen. Tio människor dog i den efterföljande eldstriden.
(3 januari)

Nigeria
Nigerianska soldater dödade tolv "oljetjuvar"

— Nigerianska säkerhetsstyrkor dödade tolv personer som uppgavs ha stulit olja från en ledning. Ytterligare tre skadades och fem arresterades.
(2 januari)

Gulu
Egyptisk polis stormade flyktingläger, minst tio döda

— Minst tio sudanesiska emigranter dog då tusentals egyptiska kravallpoliser stormade ett prostestläger utanför FN:s kontor i Kairo. 23 poliser skadades vid aktionen. Enligt ögonvittnen kan upp till 20 ha dött. Skadade fördes till sjukhus efter sammandrabbningen, övriga fördes i bussar till ett läger söder om Kairo.
(30 december)

Gulu
Ugandiska soldater öppnade eld mot folkmassa, 7 döda

— Sju dödades och 16 skadades då regeringsoldater öppnade eld mot en folkmassa i ett flyktingläger i norra Uganda.
(28 december)

Kivu-Nord
FN jagar ugandisk milis i Kongo

— Kongolesiska trupper understöda av FN-soldater har i en gemensam operation attackerat ugandiska milismän i landets östra delar. 40 milismän, 1 FN-soldat och 3 kongolesiska soldater har dött i striderna.
(27 december)

LocationLiberia.png
Weah accepterar valutgång i Liberia

— Fotbollsstjärnan George Weah lägger ned sin rättsstrid om påstått valfusk för att ge landet "varaktig och verklig fred". Johnson-Sirleaf blir Afrikas första kvinnliga president och Liberias första folkvalda president på fjorton år.
(22 december)

LocationDRCongo.png
Kongo röstar ja till ny konstitution

— De första resultaten från folkomröstningen i Demokratiska republiken Kongo tyder på ett överväldigande stöd för en ny konstitution. Det innebär ett stort framsteg för demokratin i Centralafrika.
(20 december)

Uganda
Oppositionsledare i Uganda inför domstol

— Ugandas oppositionsledare Kizza Besigye förklarade sig oskyldig inför den domstol som ska pröva förräderianklagelser mot honom. "Ett försök att hindra honom från att ställa i valet i februari nästa år", säger försvararna.
(19 december)

Eritrea
FN varnar för ny kris i norra Östafrika

— Idag inleder FN tillbakadragandet av sina internationella fredsbevarande styrkor i Eritrea. Totalt 180 man ska flygas till Etiopien.
(16 december)

Eritrea
FN drar tillbaka trupper i Eritrea

— FN:s säkerhetsråd har beslutat att de internationella fredsbevarande styrkorna i Eritrea ska lämna landet. Omkring 180 personer observatörer och civila kommer att flyttas till Etiopien under fredagen.
(15 december)

Tanzania
Presidentkandidat kollapsade i Tanzania

— I Tanzania kollapsade regeringspartiets presidentkandidat under ett valmöte och fördes till sjukhus i tisdags, dagen innan ett av världens fattigaste länder går till valurnorna.
(14 december)

Lägeskarta Afrika
Fötroendekris för Kenyas president

— Kenyas president Kibaki misslyckas med att bilda en ny regering och landet står i och med det inför en politisk kris. Redan spekuleras det om att presidentens tid vid makten snart är ute.
(9 december)


Sydafrikas förre vicepresident våldtäktsåtalad
— Den förre vicepresidenten i Sydafrika, Jacob Zuma, har åtalats för våltäkt. Han avsattes tidigare i år efter anklagelser om korruption, men har fortfarande en högre position i ANC. Jacob Zuma förnekar båda anklagelserna.
(6 december)

Lägeskarta Darfur

Situationen har förvärrats i Darfur
— Sedan i september har situationen förvärrats i Darfur och i november trappades våldet upp ytterligare. FN anklagar regeringstödda trupper för våldet. AU:s styrka i regionen saknar utrustning och bränsle.
(2 december)

Museveni tänker avgå 2013
— Ugandas president Yoweri Museveni tänker hålla sig kvar vid makten till 2013. Då ska, enligt planerna, den östafrikanska federationen mellan Uganda, Kenya och Tanzania få sin första demokratiskt valda president. Museveni har på senare år anklagats för att tänja på författningen i sina ansträngningar att behålla makten.
(30 november)