Huvudnyheter/December 2005

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Arkiv december 2005

Egyptisk polis stormade flyktingläger, minst tio döda[redigera]

Egypten
Egypten

— Minst tio sudanesiska emigranter dog då tusentals egyptiska kravallpoliser stormade ett prostestläger utanför FN:s kontor i Kairo. 23 poliser skadades vid aktionen. Enligt ögonvittnen kan upp till 20 ha dött. Skadade fördes till sjukhus efter sammandrabbningen, övriga fördes i bussar till ett läger söder om Kairo.
(30 december)

Självmordsbomb dödade polis i Bagdad[redigera]

— En polisman dog och fyra skadades då en självmordsbombare förklädd till polis sprängde sig till döds utanför inrikesministeriet i Bagdad.
(29 december)

Indonesisk militär dra sig ur Aceh[redigera]

— En ceremoni markerade det ögonblick då de sista indonesiska styrkorna drog sig tillbaka från Aceh på norra Sumatra. Tillbakadragandet innebär det sista militära steget i den fredsuppgörelse mellan den indonesiska regeringen och frihetsrörelsen GAM som ingicks efter tsunamikatastrofen som drabbade regionen så hårt. Nyligen lämnade rebellrörelsen in omkring 800 vapen.
(29 december)

Oljetanker på grund utanför Landskrona[redigera]

— Ett liberiaflaggat tankfartyg har gått på grund i Öresund utanför Landskrona i Skåne. Grundstötningen ska ha ägt rum klockan 12.45. Personal från Kustbevakningen har gått ombord på fartyget.
(28 december)

Sojus (arkivbild)
Sojus (arkivbild)

Första Galileosatelliten i omloppsbana[redigera]

— Nästa generation GPS-satelliter såg dagens ljus då ESA:s rymdsond Giove-A lyfte från Bajkonur i ryska Kazakhstan. Satelliten är den första av trettio som kommer att ge postionsangivningar med meterprecision världen över. Systemet kommer att kunna användas till förbättrad flygsäkerhet och biltullar. Med en mottagare i mobiltelefonen kommer man att kunna få riktningen till närmsta restaurang eller sjukhus utpekad.
(28 december)

Gujarat
Gujarat

Bussolycka i indien krävde många liv[redigera]

— Minst 22 omkom då en buss kolliderade med ett fordon lastat med kemikalier som exploderade. Långdistansbussen färdades längs Indiens västkust från Ahmedabad i Gujarat till Mumbai. Många dog av den intensiva eld som utbröt efter kollisionen.
(28 december)

Otillräcklig hjälp till orkandrabbade i Honduras[redigera]

Wilma
Wilma

— FN:s biståndsprogram UNDP konstaterar att Honduras inte lyckas bistå de tiotusentals familjer som drabbats av den gångna orkansäsongen. Orkanerna har i första hand drabbat människor längs med den fattiga atlantkusten i norra Honduras. Deras situation har hamnat i skuggan av bland annat jordbävningarna i Pakistan och Indien.
(27 december)

Massgrav funnen i Irak[redigera]

— En massgrav har upptäckts i den shiamuslimska staden Karbala 100 kilometer sydväst om huvudstaden Bagdad.
(27 december)

Folkstorm i Vilhelmina mot utbyggnad i Ångermanälven[redigera]

— Vattenfalls planer på att bygga ut i Ångermanälven har väckt en folkstorm i Vilhelmina. Man har samlat in tusentals namn i protest mot planerna. Argument om att projektet skulle ge många efterlängtade arbetstillfällen tycks inte påverka opinionen.
(27 december)

Nytt skalv i nordvästra Pakistan[redigera]

— Ett jordskalv som uppmätte 5,2 på Richterskalan drabbade Pakistan vid ettiden på eftermidagen lokal tid. Inga rapporter om skadade har inkommit.
(25 december)

Anlagd brand på nazistgård[redigera]

— Brand utbröt vid en gård i Tråvad omkring åtta kilometer öster om Vara vid niotiden på julkvällen. Gården användes av nynazister och polisen har rubricerat händelsen som mordbrand.
(25 december)

Hårdare terroristlagar i Frankrike[redigera]

— Frankrike har antagit nya tuffare anti-terroristlagar som bland annat ger ökade möjligheter till kameraövervakning av offentliga och religiösa platser. Polisen kommer att få längre tid på sig att förhöra misstänkta terrorister och kontrollera internet- och telefonkommunikation. De nya lagarna innebär bland annat internetcaféer kommer att bli tvungna att spara sina kunders förehavanden.
(22 december)

Microsoft fick böter på 2 miljoner euro om dagen[redigera]

— Europakommissionen hotar att bötfälla Microsoft med upp till 2 miljoner euro om dagen om inte företaget gör mer dokumentation av sina serversystem tillgängliga. Den information som företaget har presenterat sedan dess dömmer kommissionen ut som otillräckliga.
(22 december)

New Horizons mot Pluto[redigera]

New Horizons
New Horizons

— På NASA pågår förberedelserna för fullt inför uppskjutningen av New Horizons, den första rymdfarkosten som kommer att besöka Pluto med dess måne Charon och Kuiperbältet. Uppskjutningen kan ske tidigast 17 januari 2006 och senast den 14 februari 2006.
(21 december)

Erkännande ska mildra dom och påskynda rättsprocess[redigera]

— Brottslingar som samarbetar med åklagare och underlättar polisutredningar ska kunna få sina straff sänkta. Det är innebörden av ett förslag som kommer att läggas fram om drygt en månad. Förslaget gäller framför allt ekobrottsprocesser som man hoppas kunna halvera.
(21 december)

IMF skjuter upp skuldlättnader för sex länder[redigera]

Bono, Horst Köhler
Bono, Horst Köhler

— Internationella valutafonden IMF kommer inte att rekommendera att G8-gruppen avskriver skulderna till sex av jordens fattigaste länder: Etiopien, Madagaskar, Mauritanien, Nicaragua, Rwanda och Senegal.
(21 december)

Tågkollision i södra Rom[redigera]

— 20-30 människor skadades då två tåg kolliderade i Roccasecca i södra Rom. Räddningsmanskap från polis och brandkår är på plats och försöker undsätta de drabbade.
(20 december)

20 dog då sjöflygplan exploderade utanför Miami[redigera]

Florida
Florida

— Ett sjöflygplan med 20 personer ombord exploderade söder om Miami Beach i södra Florida 14:40 lokal tid. Flygplanet kraschade i en kanal inför ett stort antal vittnen. Alla passagerare ombord på det olycksdrabbade flygplanet, 17 vuxna och tre barn, dog i kraschen. De hörde hemma på Bimini i Bahamas, en ögrupp omkring 80 kilometer från Miami Beach. Sjöflygplanet var en Grumman Mallard byggd 1947.
(20 december)

Transportstrejk i New York[redigera]

Tunnelbanan i New York
Tunnelbanan i New York

— Transportfacket i New York meddelade att dess medlemmar nu befinner sig i strejk. Det innebär att all buss- och tunnelbanetrafik står still i miljonstaden. Fackordföranden kallade strejken en "kamp för värdighet på jobbet, ett okänt begrepp för MTA".
(20 december)

Sverige kan få ny regional uppdelning[redigera]

— Tolv timmar försenade kunde ledarna för EU:s medlemsstater enas kring en budget för 2007-2013. Förslaget innebär att Storbritannien ytterligare minskar sin rabatt och att Frankrike accepterar att jordbruksfrågan diskuteras i mitten av budgetperioden. Det är ansvarskomiitén som kommit fram till att den regionala utvecklingen stärks av större administrativa enheter. Man vill flytta mycket av makten i Stockholm och i länen till nya myndigheter som bättre kan koordinera verksamheten efter regionala behov.
(19 december)

Ömsesidiga kompromisser möjliggjorde EU:s budget[redigera]

— Tolv timmar försenade kunde ledarna för EU:s medlemsstater enas kring en budget för 2007-2013. Förslaget innebär att Storbritannien ytterligare minskar sin rabatt och att Frankrike accepterar att jordbruksfrågan diskuteras i mitten av budgetperioden.
(17 december)

Alarmerande nivåer av radioaktiv strålning i Tjetjenien[redigera]

– Ett larm i Tjetjenien har utfärdats om radioaktiv strålning på en nivå som motsvarar ungefär hälften av den nivå som uppmättes i Tjernobyl 1986, mer än 50 000 gånger högre än normalt.
(16 december)

"Vissa framsteg" i Bryssel[redigera]

Belgien
Belgien

– En talesman för Storbritanniens premiärminister Tony Blair sa att "vissa framsteg" gjorts under förhandlingarna kring EU:s budget.
(16 december)

Fortsatt utredning av FN om Hariri[redigera]

Rafiq Hariri
Rafiq Hariri

– FN:s Säkerhetsråd har enhälligt beslutat att låta den särskilda kommissionen utreda mordet på Libanons förre premiärminister Rafiq Hariri i ytterligare sex månader.
(16 december)

Splittringar i Al-Fatah[redigera]

– Sedan Yassir Arafats död för drygt ett år sedan har hans parti Al-Fatah präglats av inre oroligheter. Den yngre generationen har sedan länge velat få ökat inflytande i partiet, redan flera år innan Arafats död. Under torsdagen visade det sig att en grupp brutit sig ur, och skapat en egen lista på kandidater inför valet nästa månad.
(16 december)

Indiens parlament evakuerat efter bombhot[redigera]

Delhi
Delhi

— Indien parlament har evakuerats efter ett bombhot, rapporterar BBC. Landets premiärminister fördes bort från platsen och människor sprang bort från byggnaden.
(16 december)

Stor sjukhusbrand i Kina[redigera]

Jilin
Jilin

— Minst 24 människor dog då eld utbröt i ett sjukhus och ytterligare 19 dog under transport till sjukhus. Drygt ett hundratal patienter har evakuerats och saknade inrapporteras kontinuerligt.
(16 december)


Indiens parlament evakuerat efter bombhot[redigera]

— Indien parlament har evakuerats efter ett bombhot, rapporterar BBC. Landets premiärminister fördes bort från platsen och människor sprang bort från byggnaden.
(16 december)

Eva Lundgren frias från misstankar men "saknar trovärdighet"[redigera]

— Uppdrag gransknings reportage "Könskriget" i våras skapade en folkstorm mot bland andra sociologen Eva Lundgren vid Uppsala universitet. Idag är granskningen av hennes forskning klar – hon frias från misstanke om ohederlig forskning, men får allvarlig kritik. Ärendet lades idag ner.
(15 december)

Miljoner barn i nöd osynliga[redigera]

Daghem i Afghanistan
Daghem i Afghanistan

— I sin årsrapport meddelar UNICEF att miljoner barn som är utsatta för svår diskriminering och utnyttjas, är osynliga i statistiken. Många finns inte i födelseregistren, andra försvinner genom trafficking eller barnarbete.
(15 december)

Utökad polismakt i Sydney inför helgen[redigera]

Sydney, 11/12
Sydney, 11/12

— Delstatsparlamentet i New South Wales beslutade vid ett blixtinkallat möte att ge polisen i Sydney rätt att stänga delar av staden för att stoppa upplopp. Hittills har omkring 40 personer gripits och ett trettiotal skadats i oroligheterna. NSW:s premiärminister, Morris Iemma, kallade raskravallerna för "en krigsförklaring mot vårt samhälle".
(15 december)


80% saknar hem efter tsunamin[redigera]

Hambantota, Sri Lanka, jan 2005
Hambantota, Sri Lanka, jan 2005

— Av de 1,8 miljoner människor som blev hemlösa efter tsunamikatastrofen för snart ett år sedan har bara var femte fått en bostad. Bara i de värst drabbade länderna – Indonesien, Sri Lanka och Indien – behövs över 300 000 bostäder.
(14 december)

Brå presenterar rapport "Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet"[redigera]

— I rapporten drar man slutsatsen att risken är betydligt större att människor med utländsk bakgrund misstänks för brott men att de flesta brott begås av svenskar. Enligt Brå ska studien motverka fördomar och ge en "kunskapsbaserad bild av svenskars och invandrares brottslighet" som ska ersätta "gissningar och personliga uppfattningar".
(14 december)

WTO-förhandlingar kretsade kring EU:s jordbrukstöd[redigera]

WTO
WTO

— Den andra dagen dominerades diskussionerna på Världshandelsorganisationen WTO:s mötet i Hongkong av oenighet mellan Europa och USA i kring EU:s jordbruksstöd. Organisationens 149 medlemsländer ska försöka enas kring ett utkast till ett frihandelsavtal som ska vara klart i början av nästa år. En stor hämsko för en överenskommelse har varit en ovilja hos framför allt EU, Japan och Indonsien att avveckla sina handelshinder.
(14 december)

Flera explosioner i Hertfordshire, Storbritannien[redigera]

Ett flertal explosioner har kunnat höras i Hemel Hempstead i Hertfordshire, Storbritannien. Flera hem i området har evakuerats. Brittisk polis har sagt att inga dödsfall förekommit, och att de betraktar det inträffade som en olyckshändelse.
(11 december)

Omkring 20 bönder i Kina uppges vara dödade[redigera]

Guangdong
Guangdong

— Den 6 december öppnade kinesisk polis eld mot bönder som demonstrerade mot att deras mark sålts. Från officiellt håll har "färre än tjugo döda" bekräftats. I Kina tillhör officiellt all mark staten, men i praktiken har mark traditionellt gått i arv. Under senare tid har det öppna missnöjet med korruption och beslagtagande av mark ökat, ett missnöje som lokal polis brukar hantera med skrämsel.
(10 december)

Blair i centrum för budgetförhandlingar[redigera]

Regionalt stöd inom EU
Regionalt stöd inom EU

— Ingen förväntar sig egentligen några dramatiska förändringar i EU:s budget inför toppmötet i Bryssel nästa vecka. Trots låsta positioner antydde flera ministrar en tro på att förhandlingarna kommer att gå att ro i hamn: "Alla vet att det inte blir lättare att komma överens senare", sa Finlands Vanhanen.
(9 december)

Intervju med Jimmy Wales[redigera]

Jimmy Wales
Jimmy Wales

— I en lång intervju med fyra av Wikinews medarbetare från lika många olika länder berättar Wikinews och Wikipedias grundare Jummy Wales om sina visioner med Wikinews, om den kommande insamlingskampanjen och om de senaste turerna i massmedia kring Wikipedia.
(7 december)

Hemlösa barn i jordbävningsdrabbade Pakistan klarar inte vintern[redigera]

Jordbävningsområdet markerat på kartan
Jordbävningsområdet markerat på kartan


— Efter jordbävningen som drabbade Kashmir, Pakistan, den 8 oktober är fyra miljoner människor hemlösa. Matsituationen är akut och tälten de hemlösa bor i är inte anpassade för vintern. De flesta drabbade är barn. Det är en överhängande risk att barnen svälter eller fryser ihjäl.
(4 december)

Klimatförhandlingar i Montreal leder till globala protester[redigera]

Grönt: Länder som ratificerat Kyotoavtalet
Grönt: Länder som ratificerat Kyotoavtalet


— FN:s klimatförhandlingar i Montreal i Kanada omges av manifestationer i ett 40-tal länder runt om i världen. Demonstranterna vill sätta press på politiker att på allvar minska de industrialiserade ländernas koldioxidutsläpp. I första hand siktar man in sig på USA och Australien, de två länder som fortfarande inte ratificerat Kyotoavtalet. Men även Storbritanniens miljöpolitik orsakar irritation. Den största manifestationen kommer att äga rum i Montreal, men i till exempel det orkandrabbade New Orleans kommer en gatufest hållas under parollen: "Stop Global Warming".
(3 december)

Katastrofkommissionen kritiserar regeringen[redigera]


— Katastrofkommissionens Johan Hirschfeldt riktade igår mycket hård kritik mot regeringen. Förutom statsminister Göran Persson utpekas flera minstrar som ansvariga för bristerna i krishanteringen efter tsunamikatastofen i december 2004. Statsminister Göran Persson bad under torsdagen om ursäkt för sitt och regeringens agerande. Han tyckte dock inte att någon skulle få gå på grund av misstags som begåtts. Från borgerligt ansåg man däremot att kommissionens rapport borde få politiska konsekvenser.

Persson. Arkivbild: Magnus Fröderberg/norden.org 2004
Persson. Arkivbild: Magnus Fröderberg/norden.org 2004

Grundlagsutredningen ska granska statsministerns roll
— Statsministerns roll och hur den förändrats under Göran Persson ska nu granskas av Grundlagsutredningen. Kritik har framförts av ämbetets "presidentialisering under Göran Perssons tid". (2 december) Arkivbild: Magnus Fröderberg/norden.org 2004