Huvudnyheter/Januari 2006

Från Wikinews, den fria nyhetstjänsten
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Arkiv för huvudnyheter från januari 2006

28/1[redigera]

Palestinska självstyret
Palestinska självstyret
Hamasledare fördömde internationell "utpressning"

— En av Hamas ledare, Ismail Haniya, sa att man inte kommer att vika för "utpressning" från de utländska biståndsgivare som krävt att organisationen ska ta avstånd från våld. Samtidigt klättrade anhängare till Fatah-partiet upp på det palestinska parlamentet och avlossade flera skott.
(28 januari)

Afrika
Afrika
FN fördömde centralafrikanska milisgrupper

— FN:s säkerhetsråd har enhälligt antagit en resolution som fördömmer de beväpnade grupper som destabiliserar stora delar av Central- och Östafrika. De fortgående konflikterna kring de stora sjöarna har sedan folkmordet i Rwanda 1994 kostat miljontals människor livet.
(28 januari)

Sverige
Sverige
Förbifart Stockholm ställer kommuner mot Länsstyrelsen

— Kommunalpolitiker i Stockholms län känner sig överkörda av Länsstyrelsen sedan den överraskande tagit ställning för Diagonal Ulvsunda istället för Förbifart Stockholm. Moderaternas länsordförande Anders Gustâv menar att landshövding Mats Hellström "kuppat" igenom Länsstyrelsens remissvar med stöd av tjänstemännen utan att de politiska företrädarna underrättats.
(28 januari)

Kina
Kina
Saudiarabien och Kina undertecknade energiavtal

— I samband med den saudiske kung Abdullahs statsbesök i Beijing underteckande de två länderna flera avtal, bland annat om ett energisamarbete och många utgår från att ett samarbete kring militära projekt även diskuteras under besöket liksom ett samarbete mot terrorism.
(28 januari)

27/1[redigera]

Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas
Abbas inleder regeringssamtal med Hamas
Palestinska självstyret
Palestinska självstyret

— Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kommer att bjuda in representanter från Hamas till överläggningar för att bilda en ny regering sedn den islamistiska organisationen tagit 76 av de 132 platserna i parlamentet. Hamas har sedan segern utsatts för hårt internationellt tryck att överge sina våldskampanjer mot Israel. Hamasledaren Ismail Haniya har tidigare sagt att han och Abbas kommit överens om att inleda samtal om ett "politiskt partnerskap" kring den nya regeringen.
(27 januari)

DN/Temo
DN/Temo
DN-Temo bekräftar borgerligt försprång
Sverige
Sverige

— DN/Temos senaste opinionsundersökning tyder på små förändringar sedan förra mätningen med en fortsatt klar ledning för det borgerliga blocket. Det tyder på att opinionsläget stabiliserat sig och att de borgerliga partierna behåller det försprång man haft i snart ett år när nio månader återstår till valet.
(27 januari)


Evo Morales halverade sin lön
Bolivia
Bolivia

— Bolivias nyvalde president Evo Morales har halverat sin lön. Eftersom ingen i Bolivias offentliga sektor får tjäna mer än landets ledare innebär beslutet att alla offentligt anställda kommer att få sina löner omprövade. Morales sa att pengarna som sparas på lönesänkningarna kommer att användas till att öka antalet läkare och lärare. Han uppmanade också andra politiker att sänka sina löner.
(27 januari)


26/1[redigera]

Palestinska självstyret
Palestinska självstyret
Jordskredsseger för Hamas

— Det palestinska valet ser ut att innebära ett jordskredsseger för Hamas. Den palestinske premiärministern Ahmed Qurei har avgått och uppmanat Hamas att bilda en ny regering. Med flera timmar kvar till det officella valresultatet medgav flera Fatah-politiker att Hamas hade vunnit valet. Enligt Hamas egna uppgifter har man tagit 70 av de 132 platserna i parlamentet.
(26 januari)

Argentina
Argentina
Galna mödrarna gör sin sista marsch

— Den grupp mödrar till argentinare som försvann under militärdiktaturen marscherade för sista gången i går onsdag efter 25 års kamp för att få veta vad som hänt med deras anhöriga. Hebe de Bonafini, gruppens ledare, sa att deras protester kunde upphöra eftersom det inte längre var en motståndare som satt i presidentpalatset. När den sista marschen inleddes behövde flera av de gamla kvinnorna assistants.
(26 januari)

Europa
Europa
EU-bistånd kan fortsätta trots Hamas seger

— När EU:s utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner reser runt i Mellanöstern missar hon aldrig tillfället att nämna att EU är den störste bidragsgivaren till de självstyrande palestinska områdena. Det är fullt möjligt att biståndsprogrammet fortsätter även om Hamas bildar regering – biståndet kan till och med komma att öka.
(26 januari)

Nepal
Nepal
Strejk lamslår Nepal, polis sköt mot demonstranter

— En man skadades då polis öppnade eld mot demonstranter i staden Pokhara i västra Nepal 200 kilometer från huvudstaden Kathmandu. Demonstrantionen arrangerades av oppositionsalliansen som genomför en generalstrejk i protest mot landets kung och det val som han planerar i nästa månad.
(26 januari)

25/1[redigera]

Venezuela
Venezuela
Socialt forum i Venezuela propagandaframgång för Chávez

— Tusentals demonstranter ropade slagord mot USA-imperialism och kriget i Irak vid en demonstration i anslutning till ett socialt forum i Colombias huvudstad Caracas. Vid mötet, som främst attraherar vänsteraktivister från hela världen, kommer man att diskutera politiska frågor som sträcker sig från ursprungsbefolkningars rättigheter till rättvis handel.
(25 januari)

Australien
Australien
Australien fruktar nya kravaller på nationaldagen

— Inför Australiens nationaldag imorgon torsdag befarar man att rasoroligheter likt de i december ska blåsa upp igen. Stora mängder människor förväntas samlas på Cronulla Beach där oroligheterna startade förra månaden och drygt tusen polisen har extrainkallats inför nationalfirandet. Australiens premiärminister John Howard sa i ett TV-tal att raskravallerna förra månaden var "en skam för alla inblandade" men tillade att det inte finns någon anledning till "nationellt självplågeri eller moralisk panik".
(25 januari)

Påven publicerar sitt första påvebrev

— Påven Benedictus XVI publicerade sitt första påvebrev och betonade betydelsen av kärlek och välgörenhet. Brevet har översatts till sju olika språk och kommer bara i Italien att spridas i en miljon exemplar. I sitt brev hävdar påven att kärlek måste omdefinieras genom den kristna tron samtidigt som han värjer sig mot den moderna synen på sex. Han skriver också att associationen mellan Gud och "hat och våld" gör den kristna kärleken "läglig och betydelsefull".
(25 januari)

24/1[redigera]

Ford-prototyp 2005
Ford-prototyp 2005
Ford säger upp 30.000 anställda i Nordamerika

— Den amerkanska biltillverkaren Ford kommer att stänga fjorton av sina fabriker i Nordamerika som en del av sina planer på att skära ned sina kostnader i regionen med omkring 6 miljarder dollar. Beslutet innebär att 25-30 000 anställda förlorar sina arbeten och att antalet tillverkade fordon minskar med 1,2 miljoner per år.
(24 januari)

Norge efterskänker 20 miljoner dollar till Pakistan

— I samband med Pakistans president Pervez Musharrafs statsbesök i Norge meddelade Norge att man avskriver 20 miljoner dollar av Pakistans skuld på 45 miljoner dollar som ett sätt att underlätta återuppbyggandet efter jordbävningskatastrofen förra året.
(24 januari)

21/1[redigera]

Ruab
Ruab
Ruab: Borgerliga ökar ledningen

— Enligt opinionsinstitutet Ruabs senaste väljarundersökning leder de borgerliga partierna med 3,8 procentenheter, en ökning med 2 procentenheter sedan förra mätningen. Socialdemokraterna backade med 1,6 procentenheter samtidigt som moderaterna gick fram med 2,3 procentenheter.
(21 januari)

20/1[redigera]

Svensk gripen för bestialiskt dubbelmord och kannibalism

— En 29-årig svensk man har erkänt att han mördat två kvinnor, druckit deras blod och ätit av liken. Mannen var fostersyskon till de två mördade kvinnorna och hade utvecklat tvångstankar om att dricka blod och att "göra sjuka saker".
(20 januari)

Google vägrar lämna ut uppgifter till amerikansk myndighet

— Internetjätten Google trotsar amerikanska justitiedepartementets krav på att lämna ut information om vilket sökord och webbplatser företagets kunder använder till sökmotorn till. Både Yahoo och Microsoft har redan lämnat ut motsvarande information.
(20 januari)

19/1[redigera]

Nepal
Nepal
Minst 50 oppositionella gripna i Nepal

— Inför planerade deomkratidemonstrationer på fredag har nepalesiska myndigheter låtit gripa minst 50 personer och stänga av telefonlinjerna i huvudstaden Kathmandu.
(19 januari)

Greenpeace dumpade val utanför Japans Berlinambassad

— Miljöorganisationen Greenpeace dumpade en 20 ton tung strandad fenval utanför Japans ambassad i Berlin för att protestera mot att landet fortsätter att bedriva valfångst i Antarktis. En företrädare för Berlins socialdemokratiska ledning sa att demonstrationen var laglig.
(19 januari)

18/1[redigera]

Elfenbenskusten
Elfenbenskusten
Elfenbenskusten "på gränsen till krig"

— Ivorianska rebeller varnar för att protesterna och de havererade fredssamtalen i det centralafrikanska landet riskerar att leda till krig. Det regerande partiet drog sig ur de FN-ledda fredsamtalen och samlingsregeringen. Nu kräver man att FN:s och Frankrikes trupper ska lämna landet. Trots att regeringen infört ett demonstrationsförbud har inte regeringstrupper ingripit mot demonstranterna.
(18 januari)

Saudiarabien
Saudiarabien
Saudiska kvinnor tillåtna vid fotbollsmatch mot Sverige

— Saudiarabien backar från sitt tidigare beslut att förbjuda kvinnor bland åskådarna till fotbollsmatchen mellan Sverige och Saudiarabien. Beslutet kommer som en följd av att svenska diplomater agerat i frågan sedan det saudiska beslutet väckt upprörda känslor i Sverige.
(18 januari)

16/1[redigera]

Angela Merkel
Angela Merkel
Merkel besöker Moskva

— Tysklands förbundskansler Angela Merkel möter idag Rysslands president Vladimir Putin i ett möte som kommer att ställa ett "strategiskt partnerskap" med en av Tysklands viktigaste energileverantörer mot frågor om mänskliga rättigheter i Ryssland.

Bush tillbakavisade kritik om Guantanamo

— Vid ett möte i Washington tillbakavisade USA:s president George W. Bush den kritik som Tysklands förbundskansler Angela Merkel riktat mot de kontroversiella lägret i Guantananmo på Kuba. I en intervju tidigare under veckan sa Merkel att Guantanamo inte borde existera. Efter mötet underströk hon att relationen mellan länderna handlade om mycket mer än sättet att bekämpa terrorismen.
(16 januari)

Topphemliga nyzeeländska dokument offentliggjorda av misstag

— Nya Zeelands regering ska låta utreda hur 20 år gamla topphemliga dokument kommit till allmänhetens kännedom. Dokumenten visar att Nya Zeeland övervakade ett stort antal länders och organisationers diplomatiska kommunikationer 1985-1986.
(16 januari)

12/1[redigera]

Condoleezza Rice hotade Norge

— Då Norges finansminister Kristin Halvorsen gav sitt stöd till en varubojkott mot Israel hotade USA:s utrikesminister Condoleezza Rice med "allvarliga politiska konsekvenser". Den kraftiga amerikanska reaktionen fick Norges utrikesminister, Jonas Gahr Støre, att snabbt skriva brev till Israels och USA:s utrikesministrar för att rätta till saken.
(12 januari)

11/1[redigera]

Gammastrålningsexplosionen GRB-990123
Gammastrålningsexplosionen GRB-990123
Forskningsrapport: Mörk energi förändras med tiden, har dragit samman universum

— Enligt nya kontroversiella beräkningar ändras den mörka energin – den energi som orsakar universums expansion – med tiden. Om resultaten stämmer innebär det att Einsteins föreställning om en kosmologisk konstant är felaktig och att mörk energi en gång i tiden drog samman universum.
(11 januari)

10/1[redigera]

Betalstation Liljeholmen
Betalstation Liljeholmen
Stockholmstrafiken minskade med 25%

— Stockholmstrafiken minskade med 25 procent vid betalstationernao och med upp till 90 procent inne i stan, men kollektivtrafiken har knappt ökat alls. Nu undrar man var alla trafikanter tagit vägen. En första utvärdering av försöket med trängselavgifter i Stockholm tyder på att satsningen är en stor framgång. Under den första vardagsmorgonen med fullt tryck på infarterna till centrala Stockholm passerade omkring 90 000 fordon betalstationerna vilket är 32 000 färre än en vardagsmorgon på hösten.
(10 januari)

9/1[redigera]

Urmia
Urmia
Ny iransk flygolycka, tretton döda

— All tretton ombord omkom då ett militärflygplan störtade i nordvästra Iran. Olyckan inträffade i närheten av staden Urmia intill den turkiska gränsen i nordvästra Iran. En av de omkomna var befälhavaren för revolutionsgardets marktrupper.
(9 januari)

En halv miljon flickfoster väljs bort årligen i Indien

— Minst tio miljoner indiska flickor har valts bort genom aborter och fosterdiagnostik under senaste tjugo åren visar en medicinsk forskningsrappor. I de flesta länder i världen råder ett visst kvinnoöverskott. Sedan en tid har det varit känt att det motsatta förhållandet råder i Indien där ultraljudundersökningar funnits tillgängliga under de senaste två decennierna. Undersökningen visade att i genomsnitt födds 933 flickor per 1 000 pojkar.
(9 januari)

Drabbade områden i västra Australien
Drabbade områden i västra Australien
Tropisk cyklon drabbar nordvästra Australien

— Den första tropiska cyklonen under 2006-års orkansäsong på södra halvklotet befinner sig utanför västra Australiens kust och förväntas nå land omkring klockan nio på morgonen lokal tid. Omkring 1 500 personer har evakuerats, industrier hamnar och oljeplattformar har stängts. Prognoser varnar för att stormen kan tillta och nå vindhastigheter på uppemot 240 km/h.
(9 januari)

8/1[redigera]

Angela Merkel
Angela Merkel
Tysklands förbundskansler kritisk till Guantanamo

— Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa i en intervju bara några dagar innan hon ska möta USA:s president George W. Bush att Guantanamo Bay inte borde existera. I intervjun som kommer att publiceras i morgon måndag kritiserade Merkel USA:s fångläger på Kuba och hon efterlyste "andra sätt" att hantera fångar.
(8 januari)

Lägeskarta
Lägeskarta
Jordskalv drabbade Aten

— Ett jordskalv som uppmätte 6,9 på Richeterskalan drabbade Greklands huvudstad Aten vid halv elvatiden. Mindre skador har rapporterats från flygplatsen på Kythera. Invånare på ön Kreta strax söder om skalvets epicentrum flydde utomhus efter skalvet och håller sig borta från alla byggnader. Skalvets epicentrum låg i Kretiska havet omkring 120 kilometer söder om Aten vid ön Kythera söder om Peloponnesos. Skalvet varade i sju sekunder och kändes över hela östra Medelhavet och i södra Italien.
(8 januari)

Kokt valkött.
Kokt valkött.
Japanskt valfångstfartyg kolliderade med Greenpeacefartyg

— Det japanska valfångstfartyget 'Nisshin Maru' kolliderade med Greenpeace fartyg 'Artic sunrise'. Ingen kom till skada uppger organistationen. Valjakten äger rum på ett territorium som Australien deklarerat som fredat för valar. Kaptenen ombord på Greenpeace fartyg hävdar att det japanska fartyget, som var betydligt större, medvetet orsakade kollisionen.
(8 januari)

Bedjande pilgrim i Mecka (2003)
Bedjande pilgrim i Mecka (2003)
Två miljoner muslimer inleder valfärd

— Uppskattningsvis två miljoner muslimer påbörjade idag den årliga pilgrimsfärden bland annat vandringen från Mecka till profeten Muhammeds födelseplats. Under hajj har tidigare den enorma mängden pilgrimer orsakat allvarliga olyckor med många dödsfall. Hotet från terrorism och sjukdomar låter dessutom en skugga falla över högtiden.
(8 januari)

7/1[redigera]

Slovakien
Slovakien
Slovakiskt abortfördrag oroar EU

— Vatikanens försök att reducera antalet aborter i Slovakien har väckt farhågor hos EU:s jurister att kvinnors rättigheter är i fara. Enligt ett utkast till ett fördrag från 2003 mellan Vatikanen och Slovakien ska sjukhuspersonal ha rätt att vägra utföra aborter och konstgjord befruktning på religiösa grunder. Kontentan i fördraget stämmer väl överens med påven Benedictus XVI:s hårda linje i abortfrågan.
(7 januari)

Migrationsverket avvisar kritik, kritiseras igen

— Migrationsverket tillbakavisar kritiken från Advokater utan gränser som i en debattartikel på dn.se hävdat att myndigheten väljer bort kompetenta advokater. Advokatsamfundet delar kritiken och föreslår att Migrationsdomstolarna skulle utse de asylsökandes ombud istället.
(7 januari)

5/1[redigera]

Karbala
Karbala
Självmordsbomb i Karbala, 44 döda

— Minst 44 människor dog och 53 skadades av en självmordsbomb i den shiamuslimska staden Karbala i Irak, ett bombdåd som riskerar att ytterligare så splitt i ett Irak som försöker samla sig inför uppgiften att bilda en ny regering.
(5 januari)

Bush förutspådde minskad amerikansk närvaro i Irak

— USA:s president George W. Bush hävdade att USA:s engagemang i Irak nu bär frukt och förutspådde att irakiska trupperna kommer att stärka sin kontroll över landet under 2006 vilket kommer att möjliggöra ett den amerikanska närvaron där minskar. Presidenten hävdade också att de som bekämpar friheten i Irak blir allt mer marginaliserade. Han sa också att det var en framgång att Irak nu disponerar 125 stridbataljoner och att 50 av dessa var elittrupper. Han sa också att militära bedömmare sagt att USA nu kan minska sin truppnärvara i Irak med 7 000 man till 138 000 man.
(5 januari)

Motorsågsmän rövade bort och misshandlade en man i Vännäs

— Två män tvingade sig in i två lägenheter i Vännäs och förde bort en man som de sedan misshandlade svårt. Offret är misstänkt för misshandel på julafton. Båda förövarna är tidigare dömda för mishandel. 46-åringen, som är bekant med de två kidnapparna, är misstänkt för en misshandel av en 17-åring vid julafton. Polisen ser en koppling mellan brotten. Två män har griptis misstänkta för dådet.
(5 januari)

3/1[redigera]

Zeta 2/1/06
Zeta 2/1/06
Sista spåren av orkansäsongen 2005?

— Den tropiska cyklonen Zeta rör sig långsamt över Atlanten i västlig riktning mot Karibien. Den antas inte utgöra något hot mot land. Zeta har uppnåt vindhastigheter på bortåt 80 kilometer per timme men förväntas försvagas redan på torsdag innan den hunnit nå land.
(3 januari)

Östra Java
Östra Java
Översvämningar och jordskred på östra Java, 51 döda

— Översvämmningar och jordskred på östra Java har drabbat flera bergsbyar och hittills orsakat minst 51 dödsoffer. De flesta offren var kaffeodlande bönder. Tustentals människor har blivit hemlösa och omkring 300 befinner sig nu isolerade i sina byar.
(3 januari)

Bad Reichenhall
Bad Reichenhall
Ökad beredskap i Bayern efter ishallskatastrofen

— Minst elva människor omkom då ett tak på rn ishall rasade vid fyratiden igår måndag i Bad Reichenhall i södra Bayern. Minst fyra personer saknas fortfarande och dödssiffran väntas stiga. Upp till 30 personer kan ha skadats i raset. I byar omkring Bad Reichenhall kontrollerar man nu säkerheten på offentliga platser och snötyngda tak i synnerhet.
(3 januari)

2/1[redigera]

Sifo
Sifo
Reinfeldt har störst förtroende bland väljarna

— Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt har stort förtroende hos 48 procent av väljarna enligt Sifos senaste opinionsundersökning. Det är en statistiskt säkerställd ökning med fem procent för moderatledaren.
(2 januari)

Lula da Silva
Lula da Silva
Lula beklagar möjligheten till omval

— Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva sa i en TV-intervju att han önskade att landet inte medgav omval till presidententposten. Enligt Lula da Silva skulle en enda femårig mandatperiod göra det enklare att styra Brasilien. Han tillade också att han ännu inte bestämt sig om han ska ställa upp för ytterligare en presidentperiod.
(2 januari)

1/1[redigera]

Churchill ville låta Gandhi dö

— Nyligen offentliggjorda brittiska regerings dokument från andra världskriget visar att Storbritanniens dåvarande premiärminister ansåg att den indiske ledaren skulle behandlas som alla andra fångar oavsett konsekvenserna för de bräcklige Gandhi.
(1 januari)