Huvudnyheter/Januari 2006
- Arkiv för huvudnyheter från januari 2006
28/1
[redigera]— En av Hamas ledare, Ismail Haniya, sa att man inte kommer att vika för "utpressning" från de utländska biståndsgivare som krävt att organisationen ska ta avstånd från våld. Samtidigt klättrade anhängare till Fatah-partiet upp på det palestinska parlamentet och avlossade flera skott.
(28 januari)
— FN:s säkerhetsråd har enhälligt antagit en resolution som fördömer de beväpnade grupper som destabiliserar stora delar av Central- och Östafrika. De fortgående konflikterna kring de stora sjöarna har sedan folkmordet i Rwanda 1994 kostat miljontals människor livet.
(28 januari)
— Kommunalpolitiker i Stockholms län känner sig överkörda av Länsstyrelsen sedan den överraskande tagit ställning för Diagonal Ulvsunda istället för Förbifart Stockholm. Moderaternas länsordförande Anders Gustâv menar att landshövding Mats Hellström "kuppat" igenom Länsstyrelsens remissvar med stöd av tjänstemännen utan att de politiska företrädarna underrättats.
(28 januari)
— I samband med den saudiske kung Abdullahs statsbesök i Beijing undertecknade de två länderna flera avtal, bland annat om ett energisamarbete och många utgår från att ett samarbete kring militära projekt även diskuteras under besöket liksom ett samarbete mot terrorism.
(28 januari)
27/1
[redigera]— Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kommer att bjuda in representanter från Hamas till överläggningar för att bilda en ny regering sedan den islamistiska organisationen tagit 76 av de 132 platserna i parlamentet. Hamas har sedan segern utsatts för hårt internationellt tryck att överge sina våldskampanjer mot Israel. Hamasledaren Ismail Haniya har tidigare sagt att han och Abbas kommit överens om att inleda samtal om ett "politiskt partnerskap" kring den nya regeringen.
(27 januari)
— DN/Temos senaste opinionsundersökning tyder på små förändringar sedan förra mätningen med en fortsatt klar ledning för det borgerliga blocket. Det tyder på att opinionsläget stabiliserat sig och att de borgerliga partierna behåller det försprång man haft i snart ett år när nio månader återstår till valet.
(27 januari)
— Bolivias nyvalde president Evo Morales har halverat sin lön. Eftersom ingen i Bolivias offentliga sektor får tjäna mer än landets ledare innebär beslutet att alla offentligt anställda kommer att få sina löner omprövade. Morales sa att pengarna som sparas på lönesänkningarna kommer att användas till att öka antalet läkare och lärare. Han uppmanade också andra politiker att sänka sina löner.
(27 januari)
26/1
[redigera]— Det palestinska valet ser ut att innebära ett jordskredsseger för Hamas. Den palestinske premiärministern Ahmed Qurei har avgått och uppmanat Hamas att bilda en ny regering. Med flera timmar kvar till det officiella valresultatet medgav flera Fatah-politiker att Hamas hade vunnit valet. Enligt Hamas egna uppgifter har man tagit 70 av de 132 platserna i parlamentet.
(26 januari)
— Den grupp mödrar till argentinare som försvann under militärdiktaturen marscherade för sista gången i går onsdag efter 25 års kamp för att få veta vad som hänt med deras anhöriga. Hebe de Bonafini, gruppens ledare, sa att deras protester kunde upphöra eftersom det inte längre var en motståndare som satt i presidentpalatset. När den sista marschen inleddes behövde flera av de gamla kvinnorna assistans.
(26 januari)
— När EU:s utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner reser runt i Mellanöstern missar hon aldrig tillfället att nämna att EU är den störste bidragsgivaren till de självstyrande palestinska områdena. Det är fullt möjligt att biståndsprogrammet fortsätter även om Hamas bildar regering – biståndet kan till och med komma att öka.
(26 januari)
— En man skadades då polis öppnade eld mot demonstranter i staden Pokhara i västra Nepal 200 kilometer från huvudstaden Kathmandu. Demonstrationen arrangerades av oppositionsalliansen som genomför en generalstrejk i protest mot landets kung och det val som han planerar i nästa månad.
(26 januari)
25/1
[redigera]— Tusentals demonstranter ropade slagord mot USA-imperialism och kriget i Irak vid en demonstration i anslutning till ett socialt forum i Colombias huvudstad Caracas. Vid mötet, som främst attraherar vänsteraktivister från hela världen, kommer man att diskutera politiska frågor som sträcker sig från ursprungsbefolkningars rättigheter till rättvis handel.
(25 januari)
— Inför Australiens nationaldag imorgon torsdag befarar man att rasoroligheter likt de i december ska blåsa upp igen. Stora mängder människor förväntas samlas på Cronulla Beach där oroligheterna startade förra månaden och drygt tusen polisen har extrainkallats inför nationalfirandet. Australiens premiärminister John Howard sa i ett TV-tal att raskravallerna förra månaden var "en skam för alla inblandade" men tillade att det inte finns någon anledning till "nationellt självplågeri eller moralisk panik".
(25 januari)
— Påven Benedictus XVI publicerade sitt första påvebrev och betonade betydelsen av kärlek och välgörenhet. Brevet har översatts till sju olika språk och kommer bara i Italien att spridas i en miljon exemplar. I sitt brev hävdar påven att kärlek måste omdefinieras genom den kristna tron samtidigt som han värjer sig mot den moderna synen på sex. Han skriver också att associationen mellan Gud och "hat och våld" gör den kristna kärleken "läglig och betydelsefull".
(25 januari)
24/1
[redigera]— Den amerikanska biltillverkaren Ford kommer att stänga fjorton av sina fabriker i Nordamerika som en del av sina planer på att skära ned sina kostnader i regionen med omkring 6 miljarder dollar. Beslutet innebär att 25-30 000 anställda förlorar sina arbeten och att antalet tillverkade fordon minskar med 1,2 miljoner per år.
(24 januari)
— I samband med Pakistans president Pervez Musharrafs statsbesök i Norge meddelade Norge att man avskriver 20 miljoner dollar av Pakistans skuld på 45 miljoner dollar som ett sätt att underlätta återuppbyggandet efter jordbävningskatastrofen förra året.
(24 januari)
21/1
[redigera]— Enligt opinionsinstitutet Ruabs senaste väljarundersökning leder de borgerliga partierna med 3,8 procentenheter, en ökning med 2 procentenheter sedan förra mätningen. Socialdemokraterna backade med 1,6 procentenheter samtidigt som moderaterna gick fram med 2,3 procentenheter.
(21 januari)
20/1
[redigera]— En 29-årig svensk man har erkänt att han mördat två kvinnor, druckit deras blod och ätit av liken. Mannen var fostersyskon till de två mördade kvinnorna och hade utvecklat tvångstankar om att dricka blod och att "göra sjuka saker".
(20 januari)
— Internetjätten Google trotsar amerikanska justitiedepartementets krav på att lämna ut information om vilket sökord och webbplatser företagets kunder använder till sökmotorn till. Både Yahoo och Microsoft har redan lämnat ut motsvarande information.
(20 januari)
19/1
[redigera]— Inför planerade deomkratidemonstrationer på fredag har nepalesiska myndigheter låtit gripa minst 50 personer och stänga av telefonlinjerna i huvudstaden Kathmandu.
(19 januari)
— Miljöorganisationen Greenpeace dumpade en 20 ton tung strandad fenval utanför Japans ambassad i Berlin för att protestera mot att landet fortsätter att bedriva valfångst i Antarktis. En företrädare för Berlins socialdemokratiska ledning sa att demonstrationen var laglig.
(19 januari)
18/1
[redigera]— Ivorianska rebeller varnar för att protesterna och de havererade fredssamtalen i det centralafrikanska landet riskerar att leda till krig. Det regerande partiet drog sig ur de FN-ledda fredssamtalen och samlingsregeringen. Nu kräver man att FN:s och Frankrikes trupper ska lämna landet. Trots att regeringen infört ett demonstrationsförbud har inte regeringstrupper ingripit mot demonstranterna.
(18 januari)
— Saudiarabien backar från sitt tidigare beslut att förbjuda kvinnor bland åskådarna till fotbollsmatchen mellan Sverige och Saudiarabien. Beslutet kommer som en följd av att svenska diplomater agerat i frågan sedan det saudiska beslutet väckt upprörda känslor i Sverige.
(18 januari)
16/1
[redigera]— Tysklands förbundskansler Angela Merkel möter idag Rysslands president Vladimir Putin i ett möte som kommer att ställa ett "strategiskt partnerskap" med en av Tysklands viktigaste energileverantörer mot frågor om mänskliga rättigheter i Ryssland.
— Vid ett möte i Washington tillbakavisade USA:s president George W. Bush den kritik som Tysklands förbundskansler Angela Merkel riktat mot de kontroversiella lägret i Guantananmo på Kuba. I en intervju tidigare under veckan sa Merkel att Guantanamo inte borde existera. Efter mötet underströk hon att relationen mellan länderna handlade om mycket mer än sättet att bekämpa terrorismen.
(16 januari)
— Nya Zeelands regering ska låta utreda hur 20 år gamla topphemliga dokument kommit till allmänhetens kännedom. Dokumenten visar att Nya Zeeland övervakade ett stort antal länders och organisationers diplomatiska kommunikationer 1985-1986.
(16 januari)
12/1
[redigera]— Då Norges finansminister Kristin Halvorsen gav sitt stöd till en varubojkott mot Israel hotade USA:s utrikesminister Condoleezza Rice med "allvarliga politiska konsekvenser". Den kraftiga amerikanska reaktionen fick Norges utrikesminister, Jonas Gahr Støre, att snabbt skriva brev till Israels och USA:s utrikesministrar för att rätta till saken.
(12 januari)
11/1
[redigera]— Enligt nya kontroversiella beräkningar ändras den mörka energin – den energi som orsakar universums expansion – med tiden. Om resultaten stämmer innebär det att Einsteins föreställning om en kosmologisk konstant är felaktig och att mörk energi en gång i tiden drog samman universum.
(11 januari)
10/1
[redigera]— Stockholmstrafiken minskade med 25 procent vid betalstationernao och med upp till 90 procent inne i stan, men kollektivtrafiken har knappt ökat alls. Nu undrar man var alla trafikanter tagit vägen. En första utvärdering av försöket med trängselavgifter i Stockholm tyder på att satsningen är en stor framgång. Under den första vardagsmorgonen med fullt tryck på infarterna till centrala Stockholm passerade omkring 90 000 fordon betalstationerna vilket är 32 000 färre än en vardagsmorgon på hösten.
(10 januari)
9/1
[redigera]— All tretton ombord omkom då ett militärflygplan störtade i nordvästra Iran. Olyckan inträffade i närheten av staden Urmia intill den turkiska gränsen i nordvästra Iran. En av de omkomna var befälhavaren för revolutionsgardets marktrupper.
(9 januari)
— Minst tio miljoner indiska flickor har valts bort genom aborter och fosterdiagnostik under senaste tjugo åren visar en medicinsk forskningsrapport. I de flesta länder i världen råder ett visst kvinnoöverskott. Sedan en tid har det varit känt att det motsatta förhållandet råder i Indien där ultraljudsundersökningar funnits tillgängliga under de senaste två decennierna. Undersökningen visade att i genomsnitt föds 933 flickor per 1 000 pojkar.
(9 januari)
— Den första tropiska cyklonen under 2006-års orkansäsong på södra halvklotet befinner sig utanför västra Australiens kust och förväntas nå land omkring klockan nio på morgonen lokal tid. Omkring 1 500 personer har evakuerats, industrier hamnar och oljeplattformar har stängts. Prognoser varnar för att stormen kan tillta och nå vindhastigheter på uppemot 240 km/h.
(9 januari)
8/1
[redigera]— Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa i en intervju bara några dagar innan hon ska möta USA:s president George W. Bush att Guantanamo Bay inte borde existera. I intervjun som kommer att publiceras i morgon måndag kritiserade Merkel USA:s fångläger på Kuba och hon efterlyste "andra sätt" att hantera fångar.
(8 januari)
— Ett jordskalv som uppmätte 6,9 på Richeterskalan drabbade Greklands huvudstad Aten vid halv elvatiden. Mindre skador har rapporterats från flygplatsen på Kythera. Invånare på ön Kreta strax söder om skalvets epicentrum flydde utomhus efter skalvet och håller sig borta från alla byggnader. Skalvets epicentrum låg i Kretiska havet omkring 120 kilometer söder om Aten vid ön Kythera söder om Peloponnesos. Skalvet varade i sju sekunder och kändes över hela östra Medelhavet och i södra Italien.
(8 januari)
— Det japanska valfångstfartyget 'Nisshin Maru' kolliderade med Greenpeace fartyg 'Artic sunrise'. Ingen kom till skada uppger organistationen. Valjakten äger rum på ett territorium som Australien deklarerat som fredat för valar. Kaptenen ombord på Greenpeace fartyg hävdar att det japanska fartyget, som var betydligt större, medvetet orsakade kollisionen.
(8 januari)
— Uppskattningsvis två miljoner muslimer påbörjade idag den årliga pilgrimsfärden bland annat vandringen från Mecka till profeten Muhammeds födelseplats. Under hajj har tidigare den enorma mängden pilgrimer orsakat allvarliga olyckor med många dödsfall. Hotet från terrorism och sjukdomar låter dessutom en skugga falla över högtiden.
(8 januari)
7/1
[redigera]— Vatikanens försök att reducera antalet aborter i Slovakien har väckt farhågor hos EU:s jurister att kvinnors rättigheter är i fara. Enligt ett utkast till ett fördrag från 2003 mellan Vatikanen och Slovakien ska sjukhuspersonal ha rätt att vägra utföra aborter och konstgjord befruktning på religiösa grunder. Kontentan i fördraget stämmer väl överens med påven Benedictus XVI:s hårda linje i abortfrågan.
(7 januari)
— Migrationsverket tillbakavisar kritiken från Advokater utan gränser som i en debattartikel på dn.se hävdat att myndigheten väljer bort kompetenta advokater. Advokatsamfundet delar kritiken och föreslår att Migrationsdomstolarna skulle utse de asylsökandes ombud istället.
(7 januari)
5/1
[redigera]— Minst 44 människor dog och 53 skadades av en självmordsbomb i den shiamuslimska staden Karbala i Irak, ett bombdåd som riskerar att ytterligare så splitt i ett Irak som försöker samla sig inför uppgiften att bilda en ny regering.
(5 januari)
— USA:s president George W. Bush hävdade att USA:s engagemang i Irak nu bär frukt och förutspådde att irakiska trupperna kommer att stärka sin kontroll över landet under 2006 vilket kommer att möjliggöra ett den amerikanska närvaron där minskar. Presidenten hävdade också att de som bekämpar friheten i Irak blir allt mer marginaliserade. Han sa också att det var en framgång att Irak nu disponerar 125 stridsbataljoner och att 50 av dessa var elittrupper. Han sa också att militära bedömare sagt att USA nu kan minska sin truppnärvaro i Irak med 7 000 man till 138 000 man.
(5 januari)
— Två män tvingade sig in i två lägenheter i Vännäs och förde bort en man som de sedan misshandlade svårt. Offret är misstänkt för misshandel på julafton. Båda förövarna är tidigare dömda för misshandel. 46-åringen, som är bekant med de två kidnapparna, är misstänkt för en misshandel av en 17-åring vid julafton. Polisen ser en koppling mellan brotten. Två män har griptis misstänkta för dådet.
(5 januari)
3/1
[redigera]— Den tropiska cyklonen Zeta rör sig långsamt över Atlanten i västlig riktning mot Karibien. Den antas inte utgöra något hot mot land. Zeta har uppnått vindhastigheter på bortåt 80 kilometer per timme men förväntas försvagas redan på torsdag innan den hunnit nå land.
(3 januari)
— Översvämmningar och jordskred på östra Java har drabbat flera bergsbyar och hittills orsakat minst 51 dödsoffer. De flesta offren var kaffeodlande bönder. Tusentals människor har blivit hemlösa och omkring 300 befinner sig nu isolerade i sina byar.
(3 januari)
— Minst elva människor omkom då ett tak på rn ishall rasade vid fyratiden igår måndag i Bad Reichenhall i södra Bayern. Minst fyra personer saknas fortfarande och dödssiffran väntas stiga. Upp till 30 personer kan ha skadats i raset. I byar omkring Bad Reichenhall kontrollerar man nu säkerheten på offentliga platser och snötyngda tak i synnerhet.
(3 januari)
2/1
[redigera]— Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt har stort förtroende hos 48 procent av väljarna enligt Sifos senaste opinionsundersökning. Det är en statistiskt säkerställd ökning med fem procent för moderatledaren.
(2 januari)
— Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva sa i en TV-intervju att han önskade att landet inte medgav omval till presidentposten. Enligt Lula da Silva skulle en enda femårig mandatperiod göra det enklare att styra Brasilien. Han tillade också att han ännu inte bestämt sig om han ska ställa upp för ytterligare en presidentperiod.
(2 januari)
1/1
[redigera]— Nyligen offentliggjorda brittiska regerings dokument från andra världskriget visar att Storbritanniens dåvarande premiärminister ansåg att den indiske ledaren skulle behandlas som alla andra fångar oavsett konsekvenserna för de bräcklige Gandhi.
(1 januari)